Polonia aprobă construirea primelor sale centrale nucleare

Polonia aprobă construirea primelor sale centrale nucleare

Guvernul polonez a adoptat miercuri o hotărâre prin care aprobă construirea primelor sale centrale nucleare, contractul pentru primul centrală fiind atribuit companiei americane Westinghouse Electric, informează dpa, care citează agenţia ştiri PAP.

Foto Shutterstock

Acest acord se bazează pe un acord din 2020 între Washington şi Varşovia privind utilizarea comercială a energiei nucleare.

"Trebuie să ne bazăm nu numai pe tehnologia dovedită, ci şi pe parteneri validaţi", a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

Amplasamentul centralei nucleare Lubiatowo-Kopalino este pe coasta Mării Baltice, în Voievodatul Pomerania, la nord-vest de Gdansk. Aici urmează să fie construite trei reactoare cu apă sub presiune AP1000, primul fiind programat pentru a fi dat în funcţiune începând cu 2033.

O a doua centrală nucleară este, de asemenea, programată să fie construită în cadrul unui proiect între "o companie coreeană şi firme poloneze", a spus Morawiecki.

Până în prezent, nu există informaţii despre un posibil al treilea proiect în centrul Poloniei, deşi Franţa şi-a exprimat interesul de a participa. În anii 1980, construcţia unei centrale nucleare, proiectate de sovietici, a fost începută în apropiere de Gdansk, dar nu a fost niciodată finalizată din cauza protestelor.

În prezent, centralele electrice pe cărbune satisfac aproximativ 70% din necesarul de electricitate al Poloniei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”