Polonia aprobă, după o lungă întârziere, numirea noului ambasador al Germaniei

Polonia aprobă, după o lungă întârziere, numirea noului ambasador al Germaniei

Polonia a acceptat propunerea ca Arndt Freytag von Loringhoven să devină noul ambasador al Germaniei la Varşovia, a anunţat luni seara ministrul-adjunct al afacerilor externe polonez, Szymon Szynkowski vel Sek, pentru agenţia de presă poloneză, informează marţi dpa.

Aprobarea a venit după trei luni de la prezentarea propunerii. Această perioadă neobişnuit de lungă pentru acordarea acceptului pentru un nou ambasador a fost intens comentată în Polonia.

Germania nu avea un ambasador în Polonia de când Rolf Nikel, fostul ambasador, şi-a încheiat misiunea, la sfârşitul lui iunie.

Presa poloneză a speculat că unul dintre motivele din spatele acestei amânări ar putea fi posibila carieră militară pe care tatăl noului ambasador a avut-o în cadrul forţelor armate naziste Wehrmacht.

Vorbind despre provocările cărora noul ambasador german va trebui să le facă faţă, ministrul-adjunct al afacerilor externe polonez a subliniat "sensibilitatea specială a Poloniei cauzată de faptul că crimele din Al Doilea Război Mondial rămân o uriaşă rană nevindecată în conştiinţa poloneză".

Vindecarea acestei răni este şi mai dificilă dacă se iau în calcul noile "încercări de a falsifica istoria şi decontarea incompletă a vinovăţiei şi greşelilor", a spus Szynkowski vel Sek, citat de PAP.

"În acest context, poziţia Germaniei şi a politicienilor germani are o importanţă specială", a spus el.

"Astăzi ştim, după mai multe discuţii cu partenerii germani, că viitorul ambasador este conştient de importanţa fundamentală a acestei probleme pentru Polonia şi este gata să se angajeze personal în promovarea unor cunoştinţe aprofundate despre istoria celui de-Al Doilea Război Mondial în rândul populaţiei", a subliniat oficialul polonez.

Marţi, Polonia marchează 81 de ani de la cel de-Al Doilea Război Mondial, declanşat prin invadarea de către Germania nazistă a teritoriilor sale estice.

Luni, Freytag von Loringhoven a vizitat Institutul Pilecki din Berlin, numit astfel după ofiţerul polonez erou al celui de-Al Doilea Război Mondial care s-a autopropus să fie trimis în lagărul de concentrare de la Auschwitz şi a fost autorul primelor rapoarte secrete despre Holocaust.

"Este important să popularizăm în Germania cunoştinţele despre ce au făcut germanii polonezilor", a scris el în cartea de impresii împărtăşite de vizitatorii institutului.

Freytag von Loringhoven este un diplomat experimentat, care a fost înainte de aceasta ambasador al Germaniei la Praga. El a fost de asemenea director-adjunct al Agenţiei de Informaţii Externe a Germaniei (BND) şi coordonator al forţelor speciale ale NATO la sediul din Bruxelles. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...