Polonia: Avocatul Poporului semnalează ameninţări tot mai grave la adresa drepturilor omului

Polonia: Avocatul Poporului semnalează ameninţări tot mai grave la adresa drepturilor omului

Criza legată de statul de drept intensifică şi ameninţările la adresa drepturilor omului din Polonia, a avertizat avocatul poporului, Adam Bodnar, într-un raport de 500 de pagini publicat marţi seara.

"În 2018 (...) au apărut probleme de sistem legate de criza statului de drept şi de respectarea ordinii constituţionale", consemnează documentul citat de Reuters.

"Modificările de procedură care duc la dezechilibrul între autorităţi au continuat, discreditând rolul puterii judecătoreşti şi limitând dreptul cetăţenilor la o instanţă independentă", arată raportul, care evidenţiază şi probleme privind dreptul la demonstraţii publice şi la confidenţialitate.

Avocatul poporului şi-a exprimat îngrijorarea şi referitor la puterile sporite acordate serviciilor secrete în materie de interceptări şi colectare a datelor din telecomunicaţii, fără un control eficient al acestor activităţi. În schimb, s-a întărit controlul politic asupra presei de stat. De asemenea, mecanismele cu rol de prevenire a torturii şi tratamentelor degradante sunt ineficiente.

Miercuri dimineaţa, Reuters nu a reuşit să obţină un punct de vedere despre raport de la un purtător de cuvânt al guvernului polonez.

Bodnar, de profesie avocat, a fost numit ombudsman pentru drepturile omului în 2015, înainte de preluarea puterii de către Partidul Lege şi Jusţie (PiS), aflat în prezent la guvernare.

Guvernul naţionalist de la Varşovia se confruntă cu măsuri legale din partea Uniunii Europene, din cauza reformelor juridice; la Bruxelles se consideră că este subminată separaţia puterilor în stat, fundamentală pentru democraţie. Autorităţile poloneze susţin că modificările în sistemul judiciar au fost necesare pentru creşterea eficienţei instanţelor şi pentru eliminarea rămăşiţelor comunismului încă existente după 30 de ani. Opoziţia acuză PiS că reorientează Polonia spre un regim autoritar. În rândul electoratului amestecul de cheltuieli sociale şi retorică naţionalistă este însă popular în continuare, apreciază Reuters; este larg răspândită convingerea că partidul de guvernământ va câştiga şi anul acesta alegerile legislative. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...