Polonia: Ceremonie controversată de omagiere a unei unităţi acuzate de colaborare cu naziştii

Polonia: Ceremonie controversată de omagiere a unei unităţi acuzate de colaborare cu naziştii

Lideri ai partidului conservator de guvernământ din Polonia au asistat duminică la o ceremonie controversată în onoarea unei unităţi naţionaliste clandestine, acuzată de colaborare cu naziştii în timpul celui de-al doilea război mondial, transmite AFP.

Această ceremonie a fost organizată cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a creării Brygada Swietokrzyska (Brigada munţilor Sfintei cruci) de către ministerul foştilor luptători, sub patronajul preşedintelui Andrzej Duda.

Lideri ai opoziţiei şi urmaşi ai luptătorilor din rândul rezistenţei l-au acuzat pe preşedintele Duda că este părtaş la acest eveniment, în timp ce marele rabin al Poloniei Michael Schudrich s-a declarat "insultat" de invitaţia de a asista la această ceremonie.

"Au existat tentative de divizare a comunităţii veteranilor", a declarat în timpul ceremoniei ministrul foştilor luptători Jan Kasprzyk, conform agenţiei de presă PAP.

"Dar este imposibil să divizezi comunitatea veteranilor pentru că voi toţi aţi luptat pentru aceeaşi cauză: o Polonie liberă", a declarat ministrul.

Săptămâna trecută Jan Kasprzyk a negat orice colaborare între această unitate şi nazişti.

Brygada Swietokrzyska a fost o unitate ce făcea parte din Forţele armate naţionale (NSZ), un grup armat ultranaţionalist şi anticomunist care în perioada celui de-al doilea război mondial a luptat atât împotriva naziştilor, a armatei roşii sovietice, cât şi a rezistenţei comuniste poloneze anti-naziste.

Brigada a fost acuzată de colaborare cu naziştii împotriva URSS în perioada în care forţele sovietice au înaintat pe teritoriul polonez dinspre est spre sfârşitul războiului.

Ea a refuzat să se alăture Armatei Interne (AK), principala formaţiune poloneză clandestină a rezistenţei, aliată cu guvernul polonez în exil la Londra.

În 2018, premierul Mateusz Morawiecki a stârnit comentarii critice în Polonia şi în Israel când a depus flori la mormintele membrilor brigăzii Swietokrzyska, devenind astfel primul oficial polonez care le-a adus o recunoaştere publică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”