Polonia comemorează 75 de ani de la Revolta din Varşovia

Polonia comemorează 75 de ani de la Revolta din Varşovia

Polonia comemorează joi 75 de ani de la izbucnirea Revoltei din Varşovia, cea mai mare insurgenţă militară a forţelor de rezistenţă subterane din ţările europene ocupate de nazism şi unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria ţării, relatează DPA.

La 1 august 1944, la ora 17:00, membri ai Rezistenţei poloneze conduşi de Armata Internă (Armia Krajowa) au pus mâna pe arme la Varşovia şi s-au răsculat împotriva ocupantului nazist.

Obiectivul militar era eliberarea Varşoviei de ocupaţia germană înainte de venirea Armatei Roşii sovietice, pentru a preveni crearea unui guvern controlat de sovietici în Polonia.

Totuşi, revolta s-a stins după 63 de zile de lupte, perioadă în care circa 200.000 de polonezi au murit, majoritatea civili. Restul de jumătate de milion de locuitori ai Varşoviei au fost apoi deportaţi, iar oraşul a fost distrus aproape în totalitate.

Autorităţile au pregătit pentru joi un program bogat în evenimente comemorative, cu participarea supravieţuitorilor revoltei şi a unor oficiali naţionali şi locali. La ora 17:00, sirenele vor suna în Varşovia şi în alte oraşe din Polonia pentru a onora victimele şi sacrificiul lor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro