Polonia critică sprijinul ambasadoarei americane pentru minorităţile sexuale

Polonia critică sprijinul ambasadoarei americane pentru minorităţile sexuale

Guvernul conservator de la Varşovia a criticat vineri sprijinul ambasadoarei americane în Polonia pentru minorităţile sexuale, informează AFP.

Drepturile homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor, transsexualilor (LGBT) şi ale altor minorităţi sexuale sunt controversate în Polonia, ţară cu populaţie majoritar catolică, iar ambasadoarea Georgette Mosbacher a condamnat intenţia ziarului conservator Gazeta Polska de a lansa o campanie cu autocolante împotriva LGBT.

Publicaţia a difuzat pe Twitter o fotografie cu autocolante, pe care este reprezentată o cruce neagră peste curcubeul care simbolizează mişcarea LGBT, însoţită de textul "zonă liberă de LGBT".

"Sunt decepţionată şi îngrijorată să văd că anumite grupuri folosesc autocolante pentru a promova ura şi intoleranţa", a reacţionat joi Mosbacher, tot prin intermediul reţelei Twitter. "Respectăm libertatea de exprimare, dar trebuie să rămânem uniţi pentru valori cum ar fi diversitatea şi toleranţa. #SuntemToţiEgali", a adăugat ea, într-un mesaj în poloneză.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Poloniei, Piotr Muller, a apreciat vineri că luarea de poziţie a ambasadoarei este "inutilă". "Mi se pare că nu este o problemă legată de relaţiile dintre SUA şi Polonia", a declarat el, conform agenţiei de presă PAP preluate de AFP.

Textul autocolantului propus de Gazeta Polska este legat de faptul că mai multe entităţi locale din Polonia s-au declarat "libere de ideologia LGBT". Organizaţia neguvernamentală Campanie Contra Homofobiei (KPH) a consemnat săptămâna trecută circa 30 de unităţi teritoriale - inclusiv sate şi consilii regionale - unde au fost adoptate rezoluţii în acest sens. KPH consideră că este vorba de o reacţie la declaraţia în favoarea comunităţii LGBT adoptată în februarie, spre nemulţumirea mediilor conservatoare şi ultra-conservatoare.

Săptămâna trecută, episcopii polonezi au acuzat Ikea că practică "îndoctrinarea LGBT", după ce un angajat al grupului internaţional de origine suedeză a fost concediat pentru "afirmaţii discriminatoare".

Tribunalul Constituţional polonez a dat câştig de cauză, recent, unei imprimerii care a refuzat "în numele libertăţii de conştiinţă" o comandă din partea unei organizaţii LGBT.

Cu ocazia alegerilor europarlamentare din mai, liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a condamnat comunitatea LGBT, teoria genurilor şi chiar unele recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ca "ameninţări la adresa identităţii, naţiunii şi statului polonez". Cele mai recente sondaje de opinie sugerează că PiS ar putea rămâne la putere după alegerile parlamentare din octombrie.

Sâmbătă, suporteri conservatori ai unor echipe de fotbal intenţionează să blocheze un marş al comunităţii LGBT la Bialystok, primul din acest oraş din nord-estul Poloniei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

4 Așa o fi?

5 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!