Polonia: Demisie a unui vicepremier care se opune organizării alegerilor prezidenţiale în mai

Polonia: Demisie a unui vicepremier care se opune organizării alegerilor prezidenţiale în mai

Vicepremierul şi liderul partidului din coaliţia la putere în Polonia Accord, Jaroslaw Gowin, a anunţat luni că demisionează pentru că se opune intenţiei guvernului de a organiza alegerile prezidenţiale în luna mai, când se anticipează că va fi vârful pandemiei cauzate de coronavirus, dar a precizat că formaţiunea sa rămâne la guvernare, relatează Reuters şi AFP.

Cel mai mare partid din alianţa conservatoare la guvernare, Lege şi Justiţie (PiS), intenţionează să menţină scrutinul prezidenţial pe 10 mai, aşa cum era prevăzut înainte de pandemia de coronavirus.

Însă Accord şi un număr de politicieni de opoziţie au afirmat că este prea periculos pentru populaţie să voteze, poziţie susţinută de doi polonezi din trei, potrivit unui sondaj de opinie. Decizia liderului Accord marchează cea mai mare criză din coaliţia la putere de până acum. Accord are 18 deputaţi, fără de care PiS nu poate păstra majoritarea.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a decis să menţină data scrutinului prezidenţial, propunând o modificare a codului electoral care să le permită tuturor polonezilor să voteze prin corespondenţă.

Potrivit analiştilor, PiS se teme că propriul candidat, actualul şef al statului Andrzej Duda, ar putea să nu fie reales dacă scrutinul se va desfăşura mai târziu, în condiţiile în care consecinţele pandemiei vor afecta economia naţională.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a recunoscut luni dimineaţă că Polonia se aşteaptă ca vârful epidemiei să fie atins în mai sau în iunie.

"Îmi prezint demisia întrucât cred că alegerile nu pot avea loc pe 10 mai... Accord va rămâne membru" al coaliţiei, a declarat Gowin în cadrul unei conferinţe de presă.

El a propus ca postul său de vicepremier să-i fie încredinţat ministrului dezvoltării, Jadwiga Emilewicz, numărul doi din partidul său.

Luni dimineaţă, bilanţul pandemiei COVID-19 era în Polonia de 4.201 de persoane contaminate, dintre care 98 de decese.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...