Polonia denunță o Uniune Europeană cu două viteze și avetizează în legătură cu riscul 'eroziunii' UE

Polonia denunță o Uniune Europeană cu două viteze și avetizează în legătură cu riscul 'eroziunii' UE

Ministrul polonez al afacerilor externe, Witold Waszczykowski, a denunțat vineri o Uniune Europeană 'cu două viteze' și a avertizat în legătură cu riscul 'eroziunii' UE, într-un discurs pronunțat în fața Parlamentului de la Varșovia, relatează AFP.

El a criticat în acest context planul unei mai mari integrări a zonei euro și ideea unui 'mic Schengen'.

'Ne dorim o Uniune Europeană cu state libere și egale. (...) Calea prin care se ajunge la asta nu este cea a unei Europe cu două viteze', a mai spus el.

'Susținătorii unei mai mari integrări a zonei euro doresc o gestionare economică coordonată și, de fapt, o uniune politică. Însă, astăzi nu există o metodă corectă și democratică de a alege lideri credibili ai unei astfel de uniuni politice', potrivit ministrului polonez.

'Ideea unui 'mic Schengen' se referă la țările din vechea Europă, regiunea noastră nu este luată în considerare', a spus el, dând asigurări că Polonia se opune unei astfel de idei.

'Practica bazată pe principiul 'mai multă Europă', și mai puțin control democratic al acțiunilor sale, conduce către eroziunea sa', a subliniat șeful diplomației poloneze.

Guvernul conservator polonez, la putere de trei luni, face obiectul unei anchete preliminare a Comisiei Europene cu privire la reforma controversată a Tribunalului Constituțional, prima etapă a unei proceduri europene care vizează să garanteze că statul de drept nu este amenințat într-o țară membră.

Waszczykowski, care a salutat în termeni generali prezența sporită a NATO pe flancul estic al Alianței, a denunțat totodată 'politica de forță' a Rusiei, care vizează, în opinia sa, 'să modifice ordinea internațională stabilită după încheierea Războiului Rece".

Cu toate acestea, el a pledat pentru relații "pragmatice" și pentru "menținerea canalelor de comunicare" cu Moscova.

'Noi nu ne opunem reuniunii Consiliului NATO-Rusia, cu condiția ca unul din subiectele de dezbatere să fie chestiunea Crimeii și războiul din estul Ucrainei", a mai spus ministrul polonez.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au despărțit după aproape 7 ani de relație

2 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

3 Categoria „valori” / „Bujilă” și Leo de la Kuweit, la un pas de bătaie / În conflict a intervenit și Anaser

4 Imagini rare cu „Șmecherii României” pe Coasta de Azur

5 Bordel în apartamentul unui preot din Bacău...