Polonia: Grupul petrolier de stat răscumpără de la un editor german grupul de presă regională Polska Press

Polonia: Grupul petrolier de stat răscumpără de la un editor german grupul de presă regională Polska Press

Grupul petrolier polonez PKN Orlen, controlat de stat, a anunţat luni că a achiziţionat de la editorul german Verlagsgruppe Passau grupul de presă Polska Press, foarte prezent pe piaţa presei regionale, locale şi online în Polonia, transmite AFP.

Prin această tranzacţie, a cărei valoare nu a fost precizată, PKN Orlen preia controlul a 20 din 24 de cotidiene regionale şi a aproape 120 de săptămânale locale, a comunicat grupul de presă polonez.

'Răscumpărând Polska Press de la grupul german Verlagsgruppe Passau Capital Group, obţinem între altele acces la 17,4 milioane de utilizatori ai site-urilor de internet administrate de Polska Press', a adaugat PKN Orlen.

Partidul conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia, evocase de multă vreme necesitatea de 'repolonizare' a mass-media din ţară, acuzate de PiS că reprezintă interese străine, mai ales germane.

Într-un articol publicat în Passauer Neue Presse, preşedintele grupului german, Alexander Diekmann, afirmă că vânzarea a fost făcută 'din motive strategice'.

'Aceasta va permite grupului nostru de presă de a ne pune şi mai mult în aplicare planul nostru de creştere, început acum câţiva ani, mai ales în Bavaria', a precizat el.

După preluarea puterii în 2015, conservatorii naţionalişti au luat rapid sub control media publice, o situaţie denunţată de opoziţia liberală şi de observatori internaţionali.

În raportul pe 2020 privind libertatea presei în lume, organizaţia Reporteri fără Frontiere insistă pe faptul că 'discursurile partizane şi discursurile de ură sunt încă regula în media de stat, care au fost transformate în purtător de cuvânt al propagandei guvernamentale'.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu