Polonia: Guvernul Tusk este "moral" responsabil pentru moartea președintelui Kaczynski (fratele geamăn)

Polonia: Guvernul Tusk este "moral" responsabil pentru moartea președintelui Kaczynski (fratele geamăn)

Fratele geamăn al președintelui polonez Lech Kaczynski, ucis în prăbușirea avionului său în 2010, a acuzat guvernul de la acea vreme că este "moral" responsabil pentru această catastrofă, în timp ce țara a comemorat duminică șase ani de la acest accident.

*Polonia: Mare manifestație la Varșovia, la șase ani de la prăbușirea de la Smolensk

"Guvernul precedent este responsabil pentru această tragedie, cel puțin moral. Nu guvernul dnei Kopacz, ci al lui Donald Tusk", acum președinte al Consiliului European, a declarat Kaczynski, fără a explica modul în care a ajuns la această concluzie, notează AFP.

El s-a adresat zecilor de mii de susținători ai partidului său Lege și Justiție (PiS), revenit la putere în octombrie anul trecut, adunați în fața palatului prezidențial pentru a marca tragedia de la Smolensk, Rusia.

Prăbușirea avionului, la 10 aprilie 2010, în timp ce Tupolevul prezidențial polonez încerca să aterizeze în condiții de ceață groasă pe un aeroport în apropiere de Smolensk, la 400 km sud-vest de Moscova, a provocat moartea președintelui Lech Kaczynski, a soției sale Maria și altor 94 de persoane, printre care înalți responsabili politici și militari polonezi.

Ceremoniile de marcare a șase ani de la moartea președintelui Lech Kaczynski au avut o importanță deosebită duminică după revenirea la putere a conservatorilor, care au redeschis ancheta cu privire la cauzele acestui accident.

"Noi trebuie să cunoaștem adevărul" în legătură cu Smolensk "pentru a trage consecințele", a declarat Kaczynski, aplaudat de mulțimea ce a scandat "Slavă și onoare eroilor" în memoria celor 96 de victime care au murit în această catastrofă.

Manifestanții au adus flori, lumânări și un imens steag alb și roșu, culorile naționale ale Poloniei. Întreg guvernul PiS condus de Beata Szydlo, deputații și senatorii partidului la putere erau adunați în fața palatului prezidențial.

"Adevărata anchetă abia a început", a mai declarat în fața mulțimii Kaczynski, estimând că cea efectuată de guvernul lui Donald Tusk a fost doar "artificială".

Noul guvern a respins concluziile oficiale ale guvernului liberal al lui Donald Tusk, care atribuie accidentul condițiilor meteorologice nefavorabile și unor erori ale piloților polonezi și controlorilor aerieni ruși.

După ce a venit la putere în octombrie, guvernul PiS a redeschis ancheta asupra cauzelor acestei catastrofe aeriene în timp ce susține ipoteza unui atentat împotriva șefului statului, amintește France Presse.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...