Polonia îl menţine la post pe consulul de la Oslo, după ce Norvegia a cerut rechemarea acestuia pentru 'comportament inacceptabil'

Polonia îl menţine la post pe consulul de la Oslo, după ce Norvegia a cerut rechemarea acestuia pentru 'comportament inacceptabil'

Guvernul de la Varşovia îl va menţine la post pe consulul său la Oslo până la expirarea mandatului, a indicat miercuri ambasada Poloniei în Norvegia, după ce autorităţile norvegiene ceruseră rechemarea diplomatului pentru 'comportament inacceptabil', transmite AFP.

Norvegia a anunţat luni că a solicitat rechemarea consulului Slawomir Kowalski, invocând o atitudine 'care nu este compatibilă cu rolul său de diplomat', fără a oferi alte precizări.

Ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz 'a decis că consulul Slawomir Kowalski va rămâne în funcţie până la finalul mandatului, care expiră la sfârşitul lui iunie anul acesta', a reacţionat miercuri prim-secretarul ambasadei Poloniei, Malgorzata Cichucka.

În opinia ministerului, 'motivele prezentate de partea norvegiană sunt lipsite de fundament', a precizat ea într-un răspuns scris către AFP, în care se referă şi la absenţa unei notificări oficiale.

În schimb, Ministerul de Externe al Norvegiei şi-a reiterat poziţia: 'Contăm pe faptul că autorităţile poloneze vor da curs cererii noastre de rechemare a consulului', a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt, Ane Haavardsdatter Lunde.

Consulului Kowalski i se reproşează că a avut, în mai multe situaţii, un comportament 'ameninţător, chiar violent' faţă de funcţionari norvegieni, că i-a împiedicat pe aceştia să-şi desfăşoare munca şi că a ignorat somaţii ale poliţiei.

Ambasadorul Poloniei a fost convocat pe 16 ianuarie la Ministerul de Externe pentru a i se notifica solicitarea norvegiană, care a fost formulată în aceeaşi zi şi la Varşovia, a indicat Ane Haavardsdatter Lunde.

Cazul consulului, un diplomat aflat la post din 2013, a fost evocat 'de mai multe ori' cu autorităţile poloneze în ultimii ani, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Conform unor media norvegiene, Slawomir Kowalski s-a implicat foarte mult în dosarele unor copii luaţi din familiile lor pentru că ar fi fost supuşi abuzurilor.

Serviciile sociale norvegiene sunt în mod regulat criticate în ţară şi în străinătate pentru o practică în materie considerată intransigentă şi care afectează deseori familii de origine străină.

Miercuri, autorităţile poloneze au salutat activitatea consulului Kowalski pentru 'apărarea intereselor familiilor poloneze'.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

2 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

3 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

4 Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul! / Drulă…

5 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate