Polonia investește masiv în industria sa de apărare

Polonia investește masiv în industria sa de apărare

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a prezentat miercuri un program de investiţii statale în industria de apărare şi înlocuirea arsenalului de fabricație sovietică, din care o parte să fie trimis Ucrainei.

Tanc Leopard 2 din dotarea armatei poloneze FOTO EPA-EFE

La o conferinţă de presă susținută la Huta Stalowa Wola, în estul Poloniei, Morawiecki a anunţat că fabrica locală de echipamente militare va fi recapitalizată cu circa 140 de milioane de euro, la care se vor adăuga investiţii de 280 de milioane de euro. Farbrica din Huta Stalowa Wola produce, între altele, tunurile autopropulsate Krab, a căror producţie anuală va creşte de la 50 la circa 100 de unităţi, relatează agenţiile de presă EFE şi DPA, preluate de Agerpres .

Conducerea de la Varșovia urmăreşte „construirea unei armate atât de puternice încât Rusia să nu îndrăznească să atace Polonia”, precum şi „retragerea echipamentelor de producţie sovietică, devenite tot mai obsolete, şi trimiterea unei părţi a acestora Ucrainei”, a subliniat premierul polonez.

Polonia este unul dintre principalii donatori de arme ai Ucrainei, printre echipamentele oferite acesteia de când a început invazia rusă, la 24 februarie 2022, numărându-se circa 300 de tancuri sovietice T-72. Varşovia a promis de asemenea că va livra Ucrainei 14 tancuri germane Leopard 2.

Statele Unite au aprobat recent vânzarea către Polonia a unor lansatoare multiple de rachete HIMARS, contract care, cu muniţia aferentă, este estimat la circa 10 miliarde de euro. Lansatoarele HIMRS urmează altor achiziţii masive de armament american anunţate în ultimele luni de Guvernul polonez, care a demarat un program de înarmare masivă după lansarea agresiunii ruse din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA