Polonia: Lech Walesa îl critică pe preşedintele Andrzej Duda pentru afirmaţii privind reformarea sistemului judiciar

Polonia: Lech Walesa îl critică pe preşedintele Andrzej Duda pentru afirmaţii privind reformarea sistemului judiciar

Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, unul dintre eroii mişcării anticomuniste din această ţară, i-a ripostat luni actualului preşedinte Andrzej Duda după ce acesta a comparat efortul partidului de guvernământ pentru a reforma sistemul judiciar cu lupta împotriva comunismului, informează dpa.

În calitate de fondator al sindicatului Solidaritatea (Solidarnosc), Walesa a spus că nu-i va permite lui Duda să facă referiri la această mişcare în conexiune cu reformele din sistemul judiciar promovate de partidul lui Duda, Lege şi Justiţie (PiS).

"Reprezentaţi o poziţie care vrea să demoleze separarea puterilor (în stat) pentru care a luptat Solidaritatea", a notat Walesa pe Twitter.

În timpul unei reuniuni a filialei locale a PiS în oraşul Katowice în timpul weekendului, Duda a recunoscut meritul mişcării Solidaritatea pentru libertate în Polonia şi Europa, apărând reformele judiciare ale partidului său şi criticând ceea ce, după cum s-a exprimat el, reprezintă un grup privilegiat de judecători în sistemul juridic al Poloniei.

"Am speranţa că vom reuşi să învingem, aşa cum odată am învins comunismul", a spus Duda. Scopul este "să curăţăm complet casa poloneză", a adăugat el.

În 1980, reprezentanţi ai muncitorilor de pe şantierul naval din Gdansk aflaţi în grevă, conduşi de Lech Walesa, au semnat un acord cu guvernul comunist care le-a oferit dreptul de a forma sindicate independente. Se consideră că mişcarea a jucat un rol central în doborârea comunismului.

PiS încearcă să promoveze ample reforme în sistemul judiciar, inclusiv o legislaţie care să majoreze pedepsele disciplinare împotriva judecătorilor.

Criticii susţin că măsura este menită să-i reducă la tăcere pe judecătorii critici faţă de reformele judiciare şi va îngrădi independenţa justiţiei, în timp ce PiS e fermă în opinia sa că o reformă profundă a sistemului judiciar al ţării este necesară.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

2 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

3 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62