Polonia livrează Ucrainei încă zece tancuri Leopard 2

Polonia livrează Ucrainei încă zece tancuri Leopard 2

Polonia va livra săptămâna aceasta Ucrainei încă zece tancuri de luptă Leopard, a anunţat marţi ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.

Tanc Leopard 2 FOTO Shutterstock

„Polonia va livra săptămâna aceasta Ucrainei zece tancuri Leopard 2A4”, a declarat Blaszczak în faţa unor jurnalişti la Varşovia înainte de a urca în avion cu destinaţia Stockholm, unde va participa la reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre UE.

Polonia a promis Ucrainei 14 tancuri Leopard 2, de fabricație germană. Patru tancuri au fost livrate deja, pe 24 februarie, exact la un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit lui Blaszczak, Polonia va instala un centru de mentenanţă pentru tancurile utilizate în Ucraina.

„Suntem gata să inaugurăm un centru de mentenanţă în Polonia ce va repara şi va asigura întreţinerea de tancuri Leopard livrate Ucrainei”, a spus ministrul polonez, adăugând că intenţionează să discute acest subiect cu omologul său german Boris Pistorius.

„Problema fundamentală pe care o vom discuta este slaba disponibilitate a pieselor de schimb pentru tancurile Leopard, Contez pe ministrul Pistorius pentru ca el să facă uz de influenţa sa asupra industriei germane, pentru ca piesele de schimb pentru Leopard să fie livrate”, a subliniat Mariusz Blaszczak, citat de AFP.

Polonia este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai Ucrainei de la declanșarea invaziei ruse, susținând-o cu arme, diplomatic și umanitar.

Potrivit lui Blaszczak, Polonia a oferit până acum Ucrainei un ajutor militar în valoare de 2,2 miliarde de euro.

În paralel, Polonia şi-a sporit propriile achiziţii de arme şi şi-a majorat bugetul militar la peste 4% din Produsul Intern Brut în 2023.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă