Polonia marchează 40 de ani de la crearea sindicatului Solidaritatea

Polonia marchează 40 de ani de la crearea sindicatului Solidaritatea

Polonia celebrează luni 40 de ani de la crearea sindicatului ''Solidaritatea'' (Solidarnosc, în limba poloneză), o organizaţie care s-a dovedit a fi esenţială în tranziţia paşnică de la regimul comunist la democraţie în această ţară şi în Europa Centrală, notează luni dpa.

Crearea ''Solidarităţii'', primul sindicat independent din blocul sovietic, a fost posibilă graţie acordurilor încheiate de guvernul comunist de la Varşovia şi de muncitorii grevişti, dintre care cel mai important a fost semnat pe 31 august 1980, la şantierele navale de la Gdansk.

La momentul maxim al activităţii sale, ''Solidaritatea'' a avut aproape 10 milioane de membri într-o ţară cu 36 milioane de locuitori la acea vreme.

Solidaritatea ''a fost un bulgăre care a declanşat o avalanşă'' ce a dus la căderea Cortinei de Fier în 1989, a scris premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un articol comemorativ. Graţie ''Solidarităţii'', Polonia ''a evadat din zona sovietică şi Europa a putut deveni una'' din nou, a subliniat Morawiecki.

Ceremoniile vor culmina luni la Gdansk, cu participarea preşedintelui Andrzej Duda, a premierului Morawiecki şi a lui Lech Walesa, fostul lider al sindicatului ''Solidaritatea'', laureat al premiului Nobel pentru Pace şi primul preşedinte al Poloniei după căderea regimului comunist.

Evenimentele, ce au loc în întreaga Polonie, includ discursuri, expoziţii, dezbateri, comemorarea foştilor membri ai Solidarităţii, concerte şi slujbe religioase. În timpul serii, la Gdansk urmează să aibă loc un miting de sprijin faţă de protestatarii din Belarus.

''Solidaritatea'' rămâne un simbol puternic în Polonia, ambele părţi ale scenei politice actuale susţinând că sunt adevăratele deţinătoare ale moştenirii sindicatului. Actualul sindicat ''Solidaritatea'' este considerat un aliat al formaţiunii de guvernământ, Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

3 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

4 Profa sexy, promovată de PSD inspector școlar în Arad. Vine de la un liceu unde un singur elev a luat Bacul

5 De citit!