Polonia: Mii de manifestanți la Gdansk în sprijinul lui Lech Walesa

Polonia: Mii de manifestanți la Gdansk în sprijinul lui Lech Walesa

Mai multe mii de persoane, 15.000 potrivit poliției, au manifestat duminică la Gdansk (nord) în sprijinul fostului președinte polonez Lech Walesa, acuzat de colaborare cu fosta poliție secretă comunistă (SB), a constat un corespondent al agenției France Presse aflat la fața locului.

Reuniți în piața care poartă numele sindicatului Solidaritatea, în apropierea porții șantierul naval, manifestanții cu intonat imnul național și au scandat îndelung numele liderului istoric al Solidarnosc, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Lech Walesa, în vârstă de 72 de ani, este acuzat de partidul conservator Lege și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, la putere din octombrie, că a colaborat în anii 1970 cu serviciile secrete comuniste (SB).

Aceste acuzații au fost relansate cu recenta publicare a unor documente descoperite la văduva fostului ministru de interne comunist Czeslaw Kiszczak, decedat în luna noiembrie.

Lech Walesa, absent de la manifestația de la Gdansk, a reafirmat duminică în fața presei că "totul a fost falsificat".

Manifestanții, printre care soția sa, Danuta, s-au adunat în jurul uriașului drapel polonez și a celor trei cruci imense din beton, ridicate în memoria muncitorilor victime ale represiunii comuniste.

Evenimentul a fost organizat de Comitetul pentru apărarea democrației (KOD), o mișcare civică apărută spontan pentru a se opune controversatelor măsuri adoptate de partidul PiS la putere.

Sâmbătă, la Varșovia, peste 15.000 de persoane au defilat la apelul KOD sub cuvintele de ordine "Noi, poporul", pentru a-și manifesta solidaritatea cu Lech Walesa și a apăra democrația.

Din noiembrie, KOD organizează manifestații ca reacție la o serie de legi și demersuri ale conservatorilor vizând Tribunalul Constituțional, media publice și alte instituții democratice care au provocat îngrijorare în Polonia și în cadrul Uniunii Europene.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”