Polonia: Mii de participanţi la Gay Pride la Varşovia

Polonia: Mii de participanţi la Gay Pride la Varşovia

Mii de persoane au participat sâmbătă la "Parada Egalităţii" desfăşurată la Varşovia, un eveniment ce nu a avut loc în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, pentru a apăra drepturile minorităţilor sexuale în Polonia, relatează France Presse.

Consiliul Europei clasează Polonia pe ultima poziţie a Uniunii Europene în ceea ce priveşte drepturile LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, trans, queer), susţinând într-un raport recent că principalii responsabili politici ai ţării au înrăutăţit situaţia în ultimii ani.

Organizată în comun de diferite organizaţii pentru drepturile minorităţilor, cu sprijinul primarului liberal al Varşoviei Rafal Trzaskowski, lunga procesiune de manifestanţi în culorile curcubeului a mărşăluit prin centrul capitalei poloneze, în sunetele muzicii difuzate de pe platforme rulante.

Potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului, aproximativ 20.000 de persoane, majoritatea tineri, au participat la marş. Nici poliţia şi nici primăria nu au comunicat estimările lor cu privire la numărul de participanţi.

"Curcubeul nu jigneşte pe nimeni" a fost sloganul foarte prezent în timpul demonstraţiei.

În martie, un tribunal polonez a achitat trei activişti pentru drepturile homosexualilor acuzaţi de insultarea sentimentelor religioase după ce au lipit afişe cu Fecioara Maria încoronată cu un curcubeu.

Acuzaţii riscau până la doi ani de închisoare conform codului penal polonez.

Potrivit liderului partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) la putere din 2015, Jaroslaw Kaczynski, homosexualii reprezintă o ameninţare pentru familia tradiţională.

Preşedintele Andrzej Duda a asimilat "ideologia LGBT" cu comunismul şi, cu sprijinul guvernului, mai multe regiuni sau municipalităţi din această ţară considerată ataşată valorilor catolice s-au declarat libere de "ideologia LGBT".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...