Polonia: Noul ministru al sănătăţii este Adam Niedzielski

Polonia: Noul ministru al sănătăţii este Adam Niedzielski

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat joi seară că noul ministru al sănătăţii este Adam Niedzielski, o decizie esenţială în contextul iminenţei unui al doilea val al pandemiei de COVID-19, notează thenews.pl.

Până în prezent şef al Fondului naţional de sănătate din Polonia (NFZ), Adam Niedzielski preia portofoliul sănătăţii după Lukasz Szumowski, care a demisionat marţi.

"Aceasta este o persoană de care avem nevoie foarte mult'' întrucât Polonia se confruntă cu un potenţial al doilea val al epidemiei de coronavirus, a spus şeful executivului polonez referitor la numirea lui Niedzielski.

El a adăugat că Adam Niedzielski are o experienţă semnificativă în administraţia publică, inclusiv la Ministerul Finanţelor şi la autoritatea centrală de audit din Polonia.

În urmă cu trei zile, Lukasz Szumowski a demisionat din funcţia de ministru al sănătăţii, el justificându-şi decizia prin motive personale. Într-o conferinţă de presă, acesta a declarat că intenţiona să demisioneze în luna februarie, dar a decis să mai rămână în funcţie încă şase luni din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus. Szumowski a fost criticat în special pentru modul în care a gestionat achiziţiile de medicamente şi echipamente medicale în timpul pandemiei.

La două săptămâni după scrutinul prezidenţial de la începutul lunii iulie, liderul Partidul Lege şi Justiţie (PiS, aflat la guvernare), Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că intenţionează să remanieze guvernul ''la scurt timp după vacanţa de vară'', precizând că Mateusz Morawiecki va rămâne la conducerea guvernului. Kaczynski a menţionat că vor fi făcute schimbări şi în interiorul PiS, fără însă a oferi detalii despre persoanele şi funcţiile vizate.

Tot joi, premierul Morawiecki a anunţat numirea unui nou ministru al afacerilor externe în persoana lui Zbigniew Rau, care îl înlocuieşte pe Jacek Czaputowicz la câteva ore după demisia acestuia. Şeful executivului a precizat că a discutat despre această numire atât cu Czaputowicz, cât şi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...