Polonia nu îl susține "sub nicio formă" pe Tusk pentru un nou mandat de președinte al Consiliului European (Kaczynski)

Polonia nu îl susține "sub nicio formă" pe Tusk pentru un nou mandat de președinte al Consiliului European (Kaczynski)

Liderul celui mai puternic partid politic din Polonia a declarat marți că Varșovia nu îl va susține pe actualul președintele al Consiliului European, Donald Tusk, în încercarea de a obține un al doilea mandat, transmite Reuters.

Președintele partidului Lege și Dreptate (PiS), Jaroslaw Kaczynski, i-a transmis fostului său rival politic să nu conteze pe susținerea Poloniei pentru a fi reales și l-a acuzat că încalcă reglementările europene.

"Donald Tusk este un politician care încalcă regulile fundamentale ale Uniunii Europene. Un astfel de om nu poate fi președintele Consiliului European și nu poate conta sub nicio formă pe susținerea noastră sau pe faptul că nu vom obiecta", a spus Kaczynski care, la fel ca Tusk, a deținut funcția de premier al Poloniei.

Liderii UE urmează să decidă la summitul din 9 martie dacă îi acordă lui Donald Tusk încă un mandat de doi ani și jumătate la șefia Consiliului.

Deocamdată nu există un contracandidat oficial, deși Finacial Times a relatat luni că premierul polonez Beata Szydło a contactat mai mulți omologi europeni pentru a afla dacă ar fi dispuși să susțină candidatura europarlamentarului Jacek Saryusz-Wolski, notează Politico.

Jaroslaw Kaczynski și-a mai exprimat în trecut opoziția față de realegerea lui Tusk, potrivit sursei citate, dar nu în termeni atât de duri și cu atât de puțin timp înainte ca membrii Consiliului să ia o decizie.

Potrivit Politico, opoziția puterii de la Varșovia față de alegerea unui polonez într-una dintre funcțiile-cheie de la Bruxelles nu a găsit ecou în celelalte capitale europene. Nici măcar ceilalți membri ai Grupului de la Vișegrad nu susțin demersul guvernului polonez.

"Situația în care un președinte al Consiliului va fi ales în ciuda obiecțiilor propriei sale țări ar fi fără precedent", notează Politico, subliniind că opoziția Poloniei nu va schimba nimic, întrucât președintele Consiliului European este ales prin majoritatea calificată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro