Polonia: Parlamentul trece Parchetul sub controlul direct al ministrului justiției

Polonia: Parlamentul trece Parchetul sub controlul direct al ministrului justiției

Camera inferioară a parlamentului de la Varșovia, dominată de partidul conservator al lui Jaroslaw Kaczynski, a adoptat joi o lege controversată care supune Parchetul și procurorii sub controlul direct al ministrului justiției, anunță AFP.

În baza noului text, funcția de procuror general va fi exercitată de ministru. Acesta va avea, de asemenea, dreptul de a interveni în fiecare anchetă, pe lângă orice procuror.

Legea a fost votată de 236 de deputați, 209 i s-au opus, iar opt s-au abținut. Ea anulează reforma introdusă în 2009 de majoritatea centristă precedentă care a făcut din Parchet o instituție independentă de puterea politică.

Toate formațiunile din opoziție i-au reproșat partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la putere din octombrie, că "politizează" din nou Parchetul.

În opinia conservatorilor, astfel se pune capăt unei "experiențe complet ratate" a precedentei coaliții guvernamentale, care, potrivit acestora, a diminuat responsabilitatea acțiunilor Parchetului.

Noua lege modifică structurile Parchetului la nivel național și regional, fapt ce, în opinia opoziției, ar putea servi ca pretext supravegherii procurorilor.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…