Polonia: Preşedinta la final de mandat a Curţii Supreme îi cere succesorului său să apere independenţa justiţiei

Polonia: Preşedinta la final de mandat a Curţii Supreme îi cere succesorului său să apere independenţa justiţiei

Malgorzata Gersdorf, preşedinta la final de mandat a Curţii Supreme din Polonia, a făcut apel marţi la viitorul său succesor să apere independenţa sistemului judiciar din ţară, informează DPA.

Malgorzata Gersdorf, o oponentă vocală a reformelor din sistemul judiciar implementate de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), îşi va termina mandatul la 30 aprilie. Apoi şeful statului, Andrzej Duda, sprijinit de PiS, va numi un preşedinte interimar.

Oponenţi ai guvernului se teme că persoana numită de Duda va aduce Curtea Supremă pe orbita majorităţii guvernamentale, aşa cum s-a întâmplat cu Tribunalul Constituţional, o altă instanţă de vârf din Polonia.

De la venirea la putere la sfârşitul lui 2015, PiS a adoptat o serie amplă de reforme judiciare, care au împins Polonia în conflict cu Comisia Europeană.

PiS susţine că sistemul judiciar din Polonia este autocomplezent, ineficient şi corupt şi că are mare nevoie de schimbare. Însă criticii afirmă că partidul nu abordează adevăratele probleme din justiţie şi încearcă în schimb să o subordoneze politic.

În discursul său de despărţire adresat judecătorilor Curţii Supreme şi opiniei publice şi publicat marţi, Malgorzata Gersdorf a făcut referire la perioada interbelică, atunci când o curte supremă complezentă a permis regimului autoritar să încalce legile şi Constituţia.

"Un stat care nu e autoritar nu poate funcţiona fără curţi şi judecători independenţi. Am menţionat experienţe aparent îndepărtate, observându-le pe cele recente", a scris ea.

În 2018, Malgorzata Gersdorf a ajuns în atenţia presei după ce s-a opus uneia dintre reformele controversate ale PiS care o forţa să iasă la pensie, împreună cu mai mulţi judecători ai Curţii Supreme. Reforma a fost ulterior blocată de Curtea Europeană de Justiţie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre / Ce spune raportul …

2 Așa o fi?

3 Ioana Băsescu, cu un picior în pușcărie! / „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”

4 Două femei, una frumoasă, una...

5 De citit! / Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina