Polonia: Preşedintele Andrzej Duda în pierdere de viteză în sondaje

Polonia: Preşedintele Andrzej Duda în pierdere de viteză în sondaje

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, ar fi învins la viitoarele alegeri prezidenţiale, potrivit unor recente sondaje, realizate după ce principalul partid de opoziţie l-a desemnat pe primarul Varşoviei drept candidat, notează AFP.

În aprilie, sondajele îl arătau pe preşedintele în exerciţiu câştigător din primul tur, cu peste 50% din voturi, dar două recente anchete de opinie arată că Andrzej Duda ar obţine numai 35% până la 39% din voturi.

Această răsturnare de situaţie a intervenit la câteva zile după decizia principalului partid liberal de opoziţie, Platforma Civică (PO), de a schimba candidatul la preşedinţie, mizând pe primarul capitalei Poloniei, Rafal Trzaskowski.

Edilul a fost propulsat imediat pe poziţia a doua în sondaje, anticipând un duel strâns în turul secund cu Andrzej Duda, sprijinit de partidul la guvernare Dreptate şi Justiţie (PiS).

Prevăzute iniţial la 10 mai, alegerile prezidenţiale au fost amânate în ultimul moment după incapacitatea executivului şi partidelor de opoziţie de a găsi un acord asupra felului în care ar fi urmat să se desfăşoare scrutinul în plină pandemie.

Săptămâna trecută, deputaţii polonezi au continuat să întâmpine dificultăţi pentru a ieşi din impasul legat de data şi modul de organizare a alegerilor.

În pofida absenţei unui acord, înalţi responsabili ai PiS şi opoziţiei au declarat că alegerile ar putea avea loc la 28 iunie, înainte de sfârşitul mandatului de cinci ani al preşedintelui Duda, la 6 august.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...

5 Televiziunea publică rusă în delir / Se cere deschiderea unui nou front în Germania și lovirea de către Armata rusă a Berlinului