Polonia: Primarul liberal al Varşoviei anunţă înfiinţarea unei mişcări cetăţeneşti

Polonia: Primarul liberal al Varşoviei anunţă înfiinţarea unei mişcări cetăţeneşti

Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a pierdut la limită alegerile prezidenţiale de la 12 iulie, a anunţat vineri, într-un miting postelectoral, apropiata înfiinţare a unei largi mişcări cetăţeneşti în favoarea unei Polonii "tolerante şi europene", notează AFP.

Actualul şef al statului, Andrzej Duda, sprijinit de partidul conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS, la guvernare), a învins cu 51% din voturi în faţa lui Rafal Trzaskowski.

Principala forţă de opoziţie, Platforma Civică (PO, centru), în care edilul capitalei Poloniei ocupă una dintre funcţiile de vicepreşedinţi, a anunţat joi că a depus un recurs în faţa Curţii Supreme pentru a încerca să obţină invalidarea scrutinului care, în opinia sa, nu a fost "nici echitabil, nici corect".

PO a semnalat numeroase nereguli în alegeri şi a acuzat de lipsă de imparţialitate televiziunea naţională şi aparatul de stat controlat de PiS.

"Nu putem depune armele. Prin urmare, mă angajez la crearea unei mişcări cetăţeneşti, pentru că partidele politice nu mai sunt suficiente", a anunţat Rafal Trzaskowski în faţa unei mulţimi adunate în centrul oraşului Gdynia (nord).

Primarul Varşoviei a invitat toată lumea să se alăture acestei mişcări a cărei bază va fi constituită din puteri locale şi ONG-uri. El a promis să dezvăluie mai multe detalii "până la sfârşitul lui iulie", înainte de prima adunare anunţată pentru 5 septembrie.

Observatori din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au apreciat luni că alegerile prezidenţiale au fost "umbrite" mai ales de lipsa de imparţialitate a postului naţional de televiziune.

Campania electorală şi "acoperirea de către media publice au fost marcate de o retorică homofobă, xenofobă şi antisemită", potrivit unui comunicat al Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR).

Potrivit Constituţiei, Curtea Supremă are termen până la 3 august pentru a se pronunţa în legătură cu validitatea alegerilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...