Polonia reduce vârsta de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei

Polonia reduce vârsta de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei

Parlamentul polonez a votat miercuri în favoarea reducerii vârsta de pensionare, inversând o reformă adoptată în anul 2012, în pofida semnelor de întrebare cu privire la finanțarea noului sistem, transmite AP.

Respectând o promisiune din campania electorală de anul trecut a Partidului Lege și Justiție (PiS), camera inferioară a Parlamentului polonez a aprobat cu 262 de voturi pentru, 149 de voturi împotrivă și 19 abțineri un act normativ privind reducerea vârstei de pensionare de la 67 până la 65 de ani pentru bărbați și până la 60 de ani pentru femei începând din luna octombrie 2017. Actul normativ are nevoie de aprobarea Senatului și a președintelui Andrzej Duda.

Potrivit actualului sistem, rezultat în urma reformei din 2012, vârsta de pensionare ar urma să crească treptat până la 67 de ani pentru ambele sexe. La momentul introducerii actualului sistem precedentul Guvern de la Varșovia a susținut că polonezii trebuie să muncească mai mult pentru a-și asigura o pensie suficientă.

Miercuri însă, premierul polonez Beata Szydlo a dat asigurări că există suficiente fonduri de stat pentru pensionarea mai devreme, bani care vor veni în principal dintr-o mai bună colectare a taxelor. "Guvernul nostru și-a ținut promisiunea și vom continua să implementăm reformele pe care polonezii le așteaptă", a declarat Szydlo.

În schimb, economiștii susțin că reducere vârstei de pensionare nu este viabilă. "Polonia nu își poate permite o astfel de măsură. Nu știu de unde o să facă rost guvernul de bani pentru această măsură", a declarat Christopher A. Hartwell, președintele Center for Social and Economic Research.

În timp ce îmbătrânirea populației și creșterea duratei de viață a obligat majoritatea statelor din UE să majoreze vârsta de pensionare, în pofida criticilor venite din partea opiniei publice, Guvernul polonez adoptă o serie de măsuri precum majorarea salariului minim și a pensiilor, alocații pentru familiile cu mai mult de un copil și medicamente gratuite pentru vârstnici. În condițiile în care rata șomajului este la 8,3%, cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, și milioane de polonezi lucrează în statele mai bogate din UE, unii angajatori sunt îngrijorați când vine vorba de mâna de lucru disponibilă în viitor.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...