Polonia: Rezoluţia PE de condamnare a legislaţiei privind avortul, un amestec fără precedent în politica internă a unei ţări UE (judecător)

Polonia: Rezoluţia PE de condamnare a legislaţiei privind avortul, un amestec fără precedent în politica internă a unei ţări UE (judecător)

Condamnarea de către Parlamentul European a legii poloneze privind avortul reprezintă un amestec fără precedent în politica internă a unei ţări membre a UE, a declarat vineri pentru agenţia de ştiri poloneză PAP preşedinta tribunalului constituţional, relatează dpa.

"UE nu are jurisdicţie nici să influenţeze verdictele curţii constituţionale ale unei ţări membre, nici să evalueze legalitatea deciziilor judecătorilor săi", a afirmat Julia Przylebska.

În octombrie, tribunalul constituţional a decis că femeile nu pot face avort chiar dacă fătul nenăscut prezintă malformaţii severe , declanşând o amplă mişcare de protest .

Verdictul reprezintă o consolidare a legii poloneze privind avortul, care este deja una dintre cele mai stricte din Europa.

Ceea ce este în practică o interdicţie a avortului pune în pericol femeile ducând această practică în subteran, fapt care va duce la creşterea numărului de avorturi ilegale, clandestine şi care pun în pericol viaţa, se menţionează în rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European.

Eurodeputaţii au cerut, de asemenea, Comisiei Europene, să efectueze "o evaluare minuţioasă a alcătuirii tribunalului constituţional, a cărui ilegitimitate reprezintă motive pentru contestarea deciziilor sale".

Rezoluţia a catalogat verdictul "drept încă un exemplu al preluării politice a sistemului judiciar şi al colapsului sistemic al statului de drept în Polonia".

"Dreptul la autodeterminare sexuală nu este negociabil", a declarat eurodeputatul din grupul Verzilor Terry Reintke, adăugând că grupul său le cere guvernelor UE şi preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să continue cu procedura prevăzută la articolul 7 din tratat şi să-i suspende Poloniei drepturile de vot în Consiliu.

Procesul a fost declanşat în urmă cu ceva timp, dar nu a avansat din cauză că unele state membre au vrut să prevină o escaladare a conflictului, notează dpa.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro