Polonia s-ar putea îndrepta spre formarea unui guvern minoritar

Polonia s-ar putea îndrepta spre formarea unui guvern minoritar

Polonia s-ar putea îndrepta spre formarea unui guvern minoritar, după ce câteva zeci de deputaţi ai majorităţii guvernamentale conduse de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator) au sfidat orientările formaţiunii, în timpul unui vot în parlament, a declarat vineri un înalt oficial al PiS, transmite dpa.

Majoritatea guvernamentală "practic nu mai există", a afirmat vicepreşedintele Camerei inferioare a parlamentului (Sejm), Ryszard Terlecki.

"Fireşte, situaţia nu e pecetluită, se pot întâmpla multe în politică", a adăugat el.

Conducerea PiS se va reuni luni pentru a discuta paşii următori, dar Polonia "se confruntă cu perspectiva unui guvern minoritar, iar dacă acest lucru va face guvernarea imposibilă, atunci vor fi necesare alegeri anticipate", a explicat politicianul, citat de agenţia PAP preluată de dpa.

Totul a pornit de la proiectul legii privind desfiinţarea crescătoriilor de animale pentru blană, cuprinzând şi o largă serie de măsuri favorabile protecţiei animalelor, împotriva căreia au votat aproape 40 de deputaţi ai majorităţii guvernamentale, care l-au sfidat astfel pe influentul lider al PiS, Jaroslaw Kaczynski, cunoscut iubitor de pisici. Proiectul a fost adoptat în final cu sprijinul unor deputaţi din opoziţia liberală.

PiS nu dispune singur în Sejm decât de 197 din cele 460 de locuri, guvernând cu sprijinul formaţiunilor Polonia Unită (19 mandate) şi Acord (18 mandate).

Legea a fost criticată în special de către Polonia Unită, o formaţiune mai conservatoare decât PiS. Alte iniţiative recente, precum retragerea din Convenţia de la Istanbul (Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice) şi acţiunile anti-LGBT pot fi de asemenea atribuite politicienilor acestui partid satelit al PiS.

În cazul unor alegeri anticipate, facţiunile rebele nu vor fi incluse pe listele electorale ale PiS, a menţionat Terlecki.

Creşterea animalelor pentru blană este o industrie importantă în Polonia, al treilea producător de blană după China şi Danemarca, potrivit ONG-urilor. Polonia este, de asemenea, un important exportator de carne kosher către Israel şi comunităţile evreieşti europene.

Următoarele alegeri legislative din Polonia ar urma să se desfăşoare în mod normal în 2023.

Coaliţia tripartită aflată la guvernare la Varşovia este de mai multe săptămâni scena unei lupte pentru putere, în perspectiva unei posibile remanieri a actualului executiv.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia