Polonia și Rep. Moldova, aliate în lupta cu dezinformarea și propaganda rusă. Ce document au semnat

Polonia și Rep. Moldova, aliate în lupta cu dezinformarea și propaganda rusă. Ce document au semnat

Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității cibernetice între Rep. Moldova și Polonia a fost semnat, la Chișinău, de premierii celor două țări, care s-au arătat încrezători că vor pune capăt dezinformării și propagandei ruse.

Premierul Poloniei a efectuat joi o vizită la Chișinău. FOTO: Facebook.com

Premierul de la Varșovia se află joi într-o vizită în Republica Moldova, iar alături de omologul său moldovean a semnat memorandumul de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității cibernetice, înainte de conferința de presă susținută în incinta Guvernului de la Chișinău.

,,Astăzi, în fața agresiunii rusești împotriva Ucrainei, ne întâlnim și avem aceleași provocări, și amenințări. Polonia și Republica Moldova sunt două țări care încearcă să ajute, să furnizeze securitatea pentru Ucraina care luptă și ,în acest sens, suntem uniți de soarta ucraineană care apropie perspectivele și țările noastre. Înțelegem perfect amenințările legate de războiul hibrid din partea Rusiei, șantajul legat de gaze, energie care sunt văzute și în Republica Moldova, și în Polonia, dar și propaganda rusească care este atât de activă în Republica Moldova și în Polonia, acestea fiind provocările noastre comune”, a declarat premierul Poloniei.

,,Am discutat problemele care le cauzează din punct de vedere a securității agresiunea Rusiei în Ucraina și ne-am exprimat suportul pentru poporul ucrainean, susținând pacea și libertatea în regiunea și, în primul rând, în Ucraina. Condamnăm ferm invazia ilegală a Rusiei în țara vecină și ne exprimăm sprijinul pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova.

Cele două țări cooperează în mai multe domenii, inclusiv al apărării și cel agricol, iar Dorin Recean și-a exprimat convingerea că lista acestora va fi extinsă în perioada următoare.

,,Am invitat Polonia să vadă și să analizeze oportunitățile investiționale în Republica Moldova în domeniul energetic, în domeniul industrializării agricole, dar și în domeniul serviciilor digitale. Îmi exprim ferma convingere că, în pofida situației regionale și prin eforturi comune, agenții economici pot și vor găsi domenii de colaborare și oportunități de creștere a afacerilor”, a menționat Recean.

Speranța premierului de la Varșovia

Mateusz Morawiecki s-a arătat încrezător că Republica Moldova, țara candidată la aderarea la Uniunea Europeană, va deveni membră UE, menționând că este posibilă un proces rapid în acest sens.

,,Trebuie să facem tot posibilul ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene, iar ajutorul nostru în acest sens este pe mai multe niveluri, inclusiv cel al Afacerilor Interne. Cred că un traseu accelerat este posibil. Fie că va fi o cale cu adevărat rapidă, fie că negocierile se vor împotmoli în discuţii lungi, eu sper că Uniunea Europeană se va deschide mult mai larg către Ucraina şi Republica Moldova”, a afirmat Morawiecki.

Polonia a oferit generatoare de curent spitalelor din Republica Moldova

Totodată, el a declarat că țara sa acordă 20 de generatoare de curent mai multor instituții medicale din Republica Moldova.

Potrivit unui alt anunț făcut la aceeași conferință de presă, compania aeriană din Polonia, LOT, își va extinde operațiunile în Republica Moldova, astfel va crește numărul curselor operate pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, revenit recent în proprietatea statului după ce ani la rând a fost gestionat de o companie care ar fi controlată de politicianul fugar Ilan Șor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...