Polonia: Soțiile a trei foști președinți iau poziție împotriva interzicerii totale a avortului

Polonia: Soțiile a trei foști președinți iau poziție împotriva interzicerii totale a avortului

Soțiile a trei foști președinți polonezi, Danuta Walesa, Jolanta Kwasniewska și Anna Komorowska, denunță într-o scrisoare deschisă trimisă marți propunerea de lege care vizează interzicerea aproape în totalitate a avortului în Polonia, relatează France Presse.

În imagine: Danuta Walesa, soția fostului lider al Solidarității și presedinte al Poloniei, Lech Walesa

"Suntem extrem de îngrijorate de ideea de a abandona compromisul din 1993 privind legea anti-avort", scriu fostele prime doamne.

Legea în vigoare, extrem de restrictivă, dar considerată un 'compromis' între biserică și stat, autorizează avortul în trei cazuri: atunci când există un risc la adresa vieții sau sănătății mamei, atunci când examenul prenatal indică o gravă patologie ireversibilă la embrion și atunci când este vorba de o sarcină rezultată în urma unui viol sau incest.

Mai multe organizații anti-avort au înaintat în Parlament, cu sprijinul Bisericii Catolice și al conservatorilor aflați la putere, o inițiativă care înăsprește această legislație.

Conform propunerii lor, întreruperea sarcinii ar fi de asemenea interzisă în caz de viol sau de malformație a foetusului și permisă doar pentru a salva viața mamei. Legea majorează de asemenea pedeapsa maximă pe care o poate primi o persoană care practică avortul la cinci ani de închisoare, de la doi ani în prezent.

"Orice avort este o dramă. Însă nu putem agrava drama femeilor forțându-le să dea naștere unui copil conceput printr-un viol sau să le riscăm viața și sănătatea, uneori chiar pe cele ale copilului lor", transmit soțiile foștilor președinți Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski și Bronislaw Komorowski.

Ele susțin că renunțarea la dispozițiile actuale riscă să ducă la "trecerea de la extremă la alta, în funcție de puterea politică de la un anumit moment".

Deputați liberali au făcut apel la soția actualului președinte conservator Andrzej Duda să ia poziție, însă președinția a transmis că ea nu va interveni în această dezbatere care a provocat deja manifestații în stradă în întreaga Polonie.

Media reamintesc de o precedentă încercare de înăsprire a legii anti-avort care s-a lovit de opoziția Mariei Kaczynska, soția președintelui conservator Lech Kaczynski, moartă împreună cu el în 2010 în urma prăbușirii avionului prezidențial. Opinia sa i-a atras atunci critici din partea Radio Maryja, un post de radio catolic influent.

Conform estimărilor organizațiilor feministe, între 100.000 și 150.000 de femei recurg la avort în fiecare an, fie clandestin în Polonia, fie în clinici din Germania, Slovacia sau Austria.

Numărul avorturilor autorizate în Polonia, țară cu 38 de milioane de locuitori, oscilează între 700 și 1.800 pe an.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Citiți mai mult:

Polonia: Manifestații contra unui proiect de lege privind interzicerea avortului


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…