Polonia susține că mercenari ai Wagner au încercat să se infiltreze pe teritoriul polonez

Polonia susține că mercenari ai Wagner au încercat să se infiltreze pe teritoriul polonez

Ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Pawel Jablonski, a declarat pentru CNN că Varșovia ar putea fi nevoită să închidă frontiera cu Minskul dacă amenințarea trupelor Wagner continuă.

Varșovia a învinuit recent Minskul că a încălcat spaţiul său aerian. FOTO Profimedia

Acesta a precizat că amenințarea din partea Belarusului este cât se poate de reală, atrăgând atenția asupra faptului că mercenari ai grupului Wagner au încercat să se strecoare pe teritoriul țării, conform sursei citate.

Spunem foarte clar că nu vom da înapoi. Evident că vor exista încercări. Ne așteptăm la mai multe încercări de atacuri la granița noastră, poate mai multe încercări de a încălca și spațiul nostru aerian", a afirmat ministrul adjunct de Externe al Poloniei, precizând că „vor încerca să demonstreze că pot face tot ce vor".

Avem din ce în ce mai multe trupe desfășurate în această regiune”, a mai transmis Jablonski, fără a divulga numărul de trupe desfășurate.

Fiind întrebat dacă Varșovia va lua în calcul posibilitatea de a închide granița cu Minsk, Jablonski a afirmat: „Luăm în considerare orice măsuri care vor fi necesare pentru a ne proteja teritoriul, pentru a ne proteja cetățenii, inclusiv izolarea completă a Belarusului, inclusiv închiderea completă a frontierei”.

Am dori să evităm acest lucru, deoarece este o măsură de ultimă instanță într-o oarecare măsură. Dar, dacă vor continua atacurile, dacă vor continua încercările de destabilizare a țării noastre, s-ar putea să nu avem altă opțiune”, a mai declarat Jablonski pentru CNN.

Varșovia a învinuit în urmă cu câteva zile Minskul că a încălcat spaţiul său aerian cu două elicoptere și a informat NATO în legătură cu acest incident care survine pe fondul sporirii prezenței grupării paramilitare Wagner în țara condusă de dictatorul Aleksandr Lukașenko, un aliat al Kremlinului în războiul din Ucraina.

În plus, Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a dispus de curând creșterea numărului de militari la frontiera cu Belarus și alocarea unor resurse suplimentare, inclusiv elicoptere de atac. Însă, Ministerul Apărării din Belarus a negat vehement acuzațiile făcute de Polonia, despre care a spus că ar fi „exagerate".

Încălcarea spațiului aerian de către elicopterele belaruse survine în contextul intensificării activității în apropierea unei fâșii subțiri de pământ dintre Polonia și Lituania, cunoscută sub numele de breșa sau Coridorul Suwalki, spre care se îndreaptă forțele grupului Wagner, în ceea ce pare a fi o creștere a presiunii asupra membrilor NATO și UE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?