Polonia trage un semnal de alarmă: Belarusul și Rusia organizează un nou atac hibrid cu migranți

Polonia trage un semnal de alarmă: Belarusul și Rusia organizează un nou atac hibrid cu migranți

Polonia a semnalat luni că Belarusul şi Rusia orchestrează un nou val major de migranţi menit să destabilizeze graniţa sa, parte din limitele estice ale Uniunii Europene și NATO.

Întăriri ale Poloniei la granița cu Belarus FOTO Profimedia

„Este o operaţiune organizată de serviciile speciale ruse şi belaruse şi devine din ce în ce mai intensă”, a atras atenția viceministrul polonez de Interne Maciej Wasik.

Serviciile secrete belaruse s-au transformat într-un „grup criminal obişnuit care organizează migraţia ilegală”, a declarat la rândul său comandantul-şef al Gărzii de Frontieră a Poloniei, generalul Tomasz Praga.

„Bineînţeles, ei fac profituri uriaşe”, a adăugat el.

Potrivit generalului Praga, citat de AFP și Agerpres , 19.000 de migranţi au încercat să intre ilegal în Polonia de la începutul anului, comparativ cu 16.000 în 2022.

„Recordul” a fost doborât în iulie, cu peste 4.000 de persoane încercând să treacă graniţa, a precizat comandantul-şef al Gărzii de Frontieră a Poloniei.

Pentru a rezolva situaţia, Garda de Frontieră a cerut suplimentarea forțelor de la granița cu Belarus cu încă o mie de soldați.

Cu toate acestea, potrivit lui Maciej Wasik, situaţia de la frontiera cu Belarus „nu mai este la fel de haotică astăzi ca acum doi ani”.

Din vara anului 2021, mii de migranţi şi refugiaţi, în principal din Orientul Mijlociu, au trecut sau au încercat să treacă graniţa dinspre Belarus către Polonia, reamintește AFP.

Potrivit Varșoviei și altor capitale europene, acest aflux de migranți clandestini a fost orchestrat de regimul de la Minsk împreună cu cel de la Moscova ca parte a unui atac „hibrid” vizând destabilizarea Uniunii Europene.

În ultimele săptămâni, mercenari din cadrul grupării ruse Wagner au apărut în apropierea graniţei belaruso-poloneze, ceea ce, potrivit premierului Mateusz Morawiecki, are ca scop destabilizarea situaţiei de pe flancul estic al NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?