Pompeo anunţă că Statele Unite vor deschide pentru prima dată o ambasadă în Maldive

Pompeo anunţă că Statele Unite vor deschide pentru prima dată o ambasadă în Maldive

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat miercuri că Statele Unite vor deschide pentru prima dată o ambasadă în Maldive, unde s-a aflat în cadrul unui turneu de cinci zile în Asia în încercarea de a contrabalansa ascensiunea Chinei în regiune, informează Reuters.

"Deschiderea acestei facilităţi nu se va întâmpla peste noapte, dar merită", a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă într-o staţiune insulară din apropierea capitalei arhipelagului, Male.

"Este ceea ce trebuie făcut. Rolul vostru aici în regiunea indo-pacifică şi în comunitatea internaţională este din ce în ce mai important", a adăugat el.

Printre altele, Mike Pompeo a declarat miercuri că Partidul Comunist Chinez a operat ca un "prădător" în Sri Lanka, secretarul de stat menţinând critici dure la adresa Chinei în timpul turneului său în Asia, adaugă Reuters.

"Vedem din acordurile proaste, încălcările suveranităţii şi nelegiuirile pe uscat şi pe mare că Partidul Comunist Chinez este un prădător, iar Statele Unite vin într-un mod diferit, noi venim ca prieten şi ca partener", a spus Pompeo într-o conferinţă de presă televizată în capitala Colombo.

Pompeo a sosit în Sri Lanka din India, ca parte a turneului menit să susţină aliaţii împotriva creşterii ascensiunii politice şi militare a Chinei în regiune în ultimii ani.

Spre deosebire de India, implicată într-o confruntare armată cu China şi care a fost prima oprire în turneul lui Pompeo, Sri Lanka este un aliat apropiat al Beijingului.

China a investit miliarde de dolari în porturile din Sri Lanka şi în autostrăzi ca parte a iniţiativei sale ''Belt and Road'' (Noul Drum al Mătăsii) de legături de transport şi energie, un program despre care Statele Unite consideră că este conceput pentru a prinde în capcana datoriilor ţările mai mici.

Ministrul de externe Dinesh Gunawardena a declarat că Sri Lanka doreşte pace şi relaţii bune cu toţi.

"Sri Lanka este o ţară neutră, nealiniată, angajată pentru pace", a spus Gunawardena în conferinţa de presă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina