Pompeo spune că Israelul are un drept biblic asupra Palestinei și „nu este o națiune ocupantă“

Pompeo spune că Israelul are un drept biblic asupra Palestinei și „nu este o națiune ocupantă“

Mike Pompeo , fostul secretar de stat al SUA, a apărat controlul exercitat de zeci de ani de Israel asupra teritoriilor palestiniene, susținând că statul evreu are un drept biblic privind acest teritoriu și, prin urmare, nu îl ocupă.

Mike Pompeo, fostul secretar de stat al SUA / Foto: Arhivă / EPA-EFE

Pompeo a declarat pentru podcastul One Decision că interesele strategice ale SUA, convingerile sale religioase și opinia sa despre președintele palestinian, Mahmoud Abbas, ca fiind un „terorist cunoscut", au stat la baza susținerii, în calitate de diplomat de top al administrației Trump, a schimbării politicii SUA, care s-a îndepărtat de la medierea unei soluții cu două state și a trecut la o poziție mai deschisă de partea Israelului, potrivit The Guardian.

„[Israelul] nu este o națiune ocupantă. În calitate de creștin evanghelic, sunt convins, prin citirea Bibliei, că după 3.000 de ani, în ciuda negării multora, [acest pământ] este patria de drept a poporului evreu", a declarat el.

Pompeo , care s-a referit la Cisiordania ocupată prin denumirea israeliană de Iudeea și Samaria, a refuzat să susțină o soluție cu două state, o Palestină independentă alături de Israel - o perspectivă tot mai redusă după ani de negocieri eșuate și după ascensiunea la putere a politicienilor din Israel care susțin anexarea teritoriilor ocupate.

„Suțin un rezultat care să garanteze securitatea israeliană și să îmbunătățească viața tuturor celor din regiune", a declarat el.

În calitate de secretar de stat, el a anulat o serie de politici americane de lungă durată, inclusiv un aviz juridic din 1978 care declara că așezările israeliene din Cisiordania sunt „incompatibile cu dreptul internațional".

Majoritatea guvernelor occidentale, cum ar fi Marea Britanie, afirmă că așezările și anexarea de către Israel a Ierusalimului de Est ocupat reprezintă o încălcare a convențiilor de la Geneva și, prin urmare, sunt ilegale.

Pompeo a fost directorul CIA al lui Trump înainte de a fi numit secretar de stat în 2018. El a jucat un rol esențial în administrația care a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului și a mutat ambasada SUA din Tel Aviv în acest oraș. Mișcarea a fost criticată pe scară largă, inclusiv de către aliații Washingtonului, fiind considerată o anticipare a unui acord final între Israel și palestinieni.

Pompeo a declarat că este în interesul SUA să susțină Israelul, indiferent de politicile sale, și a dat vina pe palestinieni pentru eșecul negocierilor de pace.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență