Pompeo: SUA vor eticheta exporturile coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată ca provenind din Israel

Pompeo: SUA vor eticheta exporturile coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată ca provenind din Israel

SUA vor eticheta exporturile coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată ca provenind din Israel, a anunţat joi secretarul de stat american Mike Pompeo, care efectuează prima vizită a unui şef al diplomaţiei americane într-una din aceste colonii, relatează AFP, dpa şi Reuters.

"Toţi producătorii din zone unde îşi exercită autoritatea Israelul vor trebui să scrie pe produsele lor exportate în SUA , sau ", se arată într-un comunicat al secretarului de stat difuzat după vizita sa la podgoria Psagot, situată într-o colonie.

France Presse menţionează că acordurile israeliano-palestiniene de la Oslo din anii 1990 împart Cisiordania în trei zone, A, B şi C, primele două, reprezentând 40% din teritoriu, fiind plasate în principal sub control palestinian, în timp ce zona C (60%) se află sub control militar şi civil israelian, ce ar urma să fie transferat într-un final palestinienilor printr-un acord de pace definitiv.

Or, pentru Israel, "zona C" - acoperind în cea mai mare parte zona agricolă a Văii Iordanului şi totalitatea coloniilor - nu poate fi considerată teritoriu "palestinian", ci "în dispută", întrucât nu există deocamdată niciun acord de pace definitiv între palestinieni şi israelieni.

Secretarul de stat american a explicat joi că noua abordare a SUA "recunoaşte că producătorii din zona C operează în cadrul administrativ şi juridic al Israelului şi că produsele lor trebuie tratate ca atare".

El a precizat că produsele din zonele A şi B vor trebui etichetate cu , iar cele din Fâşia Gaza vor purta menţiunea .

"Gaza şi Cisiordania sunt politic şi administrativ teritorii separate şi trebuie considerate ca atare", a adăugat Pompeo.

Vizita secretarului de stat american la podgoria Psagot nu a fost trecută cu vederea de militanţi din organizaţia 'Pacea Acum', de monitorizare a coloniilor israeliene, care l-au întâmpinat cu pancarte cu mesaje precum "SUA, nu mai subminaţi pacea" şi "Teritoriul ocupat nu poate fi normalizat". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fata lui Nuțu Cămătaru...

2 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

3 Ofițeri ai Marinei americane, filmați în timp ce făceau sex cu prostituate

4 „Sunt pregătită sa fiu Crăciuniță pentru tine” / Larisa Drăgulescu o dă în porno și pe Instagram?

5 Aroganță maximă / Fugarul Dragoș Săvulescu și-a comandat copil la o mamă-surogat