Pompeo: SUA vor eticheta exporturile coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată ca provenind din Israel

Pompeo: SUA vor eticheta exporturile coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată ca provenind din Israel

SUA vor eticheta exporturile coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată ca provenind din Israel, a anunţat joi secretarul de stat american Mike Pompeo, care efectuează prima vizită a unui şef al diplomaţiei americane într-una din aceste colonii, relatează AFP, dpa şi Reuters.

"Toţi producătorii din zone unde îşi exercită autoritatea Israelul vor trebui să scrie pe produsele lor exportate în SUA , sau ", se arată într-un comunicat al secretarului de stat difuzat după vizita sa la podgoria Psagot, situată într-o colonie.

France Presse menţionează că acordurile israeliano-palestiniene de la Oslo din anii 1990 împart Cisiordania în trei zone, A, B şi C, primele două, reprezentând 40% din teritoriu, fiind plasate în principal sub control palestinian, în timp ce zona C (60%) se află sub control militar şi civil israelian, ce ar urma să fie transferat într-un final palestinienilor printr-un acord de pace definitiv.

Or, pentru Israel, "zona C" - acoperind în cea mai mare parte zona agricolă a Văii Iordanului şi totalitatea coloniilor - nu poate fi considerată teritoriu "palestinian", ci "în dispută", întrucât nu există deocamdată niciun acord de pace definitiv între palestinieni şi israelieni.

Secretarul de stat american a explicat joi că noua abordare a SUA "recunoaşte că producătorii din zona C operează în cadrul administrativ şi juridic al Israelului şi că produsele lor trebuie tratate ca atare".

El a precizat că produsele din zonele A şi B vor trebui etichetate cu , iar cele din Fâşia Gaza vor purta menţiunea .

"Gaza şi Cisiordania sunt politic şi administrativ teritorii separate şi trebuie considerate ca atare", a adăugat Pompeo.

Vizita secretarului de stat american la podgoria Psagot nu a fost trecută cu vederea de militanţi din organizaţia 'Pacea Acum', de monitorizare a coloniilor israeliene, care l-au întâmpinat cu pancarte cu mesaje precum "SUA, nu mai subminaţi pacea" şi "Teritoriul ocupat nu poate fi normalizat". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…