Ponta: Dacă e vreo neregulă a Ministerului Educaţiei privind manualele, voi lua măsuri fără ezitare

Ponta: Dacă e vreo neregulă a Ministerului Educaţiei privind manualele, voi lua măsuri fără ezitare

Premierul Victor Ponta spune că va lua ”măsuri fără niciun fel de ezitare”, dacă se va dovedi că au existat ”nereguli” sau ”greşeli” făcute de Ministerul Educaţiei în organizarea licitaţiilor pentru manualele şcolare, el adăugând că dreptul la contestaţie nu poate fi îngrădit.

Prezent, sâmbătă după-amiază, la Sinaia, unde a participat la o dezbatere pe teme de agricultură, Victor Ponta a afirmat, răspunzând unor întrebări, că există ”o mare bătălie” între firmele care au pierdut şi cele care au câştigat contractele pentru realizarea manualelor şcolare.

În acest context, Ponta a spus că dacă se vor depista ”greşeli” sau ”nereguli” făcute de Ministerul Educaţiei în organizarea licitaţiilor pentru atribuirea contractelor aferente realizării manualelor va lua ”măsuri fără ezitare”.

”Manuale noi nu au mai fost făcute din 2004. După zece ani şi după o muncă destul de laborioasă facem o reformă importantă, pentru că sunt manuale digitale. Asta înseamnă că orice copil va putea, inclusiv în Moldova, să le descarce. Toate licitaţiile s-au făcut, vă daţi seama că nu a fost foarte simplu, toată lumea, mai puţin clasele I-a şi II-a, au finalizat toate procedurile. Pentru clasa a I-a şi a II-a s-au depus foarte multe contestaţii. Şi există, într-adevăr, o mare bătălie între cei care au pierdut licitaţiile şi cei care vor să le facă manuale ca în secolul XXI. Din acest punct de vedere procedurile legale trebuie respectate şi dreptul la contestaţie, după acum aţi văzut, nu poate fi în niciun fel îngrădit, s-au făcut, se fac din nou contestaţii. Dacă există vreo neregulă sau ceva, o greşeală, din partea Ministerului, cu siguranţă voi lua măsuri fără niciun fel de ezitare, dar trebuie să înţelegeţi că legile şi dreptul la contestaţie şi deciziile în acest sens întârzie nu doar manuale, întârzie foarte multe lucrări de infrastructură, licitaţii publice”, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a subliniat că anul acesta este pentru prima dată după zece ani când se fac manuale noi şi că a fost de acord cu reforma în această privinţă deşi este an electoral şi subiectul poate fi folosit din punct de vedere poitic.

”Am fost de acord cu acest proces de reformă profundă şi cu faptul că, deşi e an electoral, şi tot felul de politruci folosesc acest subiect, să facem această reformă necesară”, a mai spus şeful Guvernului.

Premierul a mai spus că în ceea ce priveşte manualele pentru clasele a-Ia şi a II-a sunt ”interese foarte mari, pentru că e vorba de a trece de la modul în care se făceau manualele în secolul trecut la modul în care se fac manualele în secolul XXI”.

”Sigur că unii vor pierde bani, sigur că unii vor pierde nişte privilegii pe care le au de zeci de ani, numai ei să facă manuale, sigur că vor contesta şi se vor lupta, dar trebuie să dăm această bătălie dacă vrem să modernizăm şcoala românească şi cred că este un subiect care nu ar trebui folosit atât de populist şi de demagogic”, a mai spus Ponta.

Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru , a declarat joi, tot pentru MEDIAFAX, că lipsa noilor manuale pentru clasele I şi a II-a nu este o situaţie plăcută, iar elevii nu pot învăţa după manuale vechi, dar programa nouă va fi respectată şi în primele zile se va face recapitulare.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, miercuri, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

Preşedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a explicat că au fost primite 11 contestaţii privind licitaţiile pentru manualele de clasa I şi a II-a, iar din acestea trei s-au admis, două au fost respinse fără interee şi şase, admise în parte.

"În acest context, s-a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile", a spus preşedintele CNSC.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 VIDEO Ultimul mesaj al lui Viorel Cataramă?

4 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

5 Soţia a fost violată în grup, iar soţul a fost bătut crunt / Coşmarul unui cuplu spaniol care călătorea în India