Popa, după demisie: Limba română şi România nu sunt de negociat. Dezvăluire șocantă despre experiența trăită într-o clasă din Harghita!

Popa, după demisie: Limba română şi România nu sunt de negociat. Dezvăluire șocantă despre experiența trăită într-o clasă din Harghita!

Valentin Popa, ministrul demisionar al Educației, susține că “limba română şi România nu sunt de negociat”. Într-un comunicat, Popa declară că solicitarea UDMR de abrogare a ordonanței care scoate învățătorii de la predarea Limbii române în școlile minorităților “are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev”. Amintim că Ministrul Educației a demisionat astăzi, după ce Liviu Dragnea i-a cerut să dea ordonanța solicitată de UDMR, însă numele lui Valentin Popa a fost pe toate listele negre cu miniștri care urmează să fie remaniați.

„Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă”, a declarat Valentin Popa, potrivit comunicatului remis după demisie.

Comunicatul integral al ministrului demisionar Valentin Popa:

„Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci – şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat.”

Kelemen, despre demisia ministrului Educaţiei: Nu a vrut să accepte rezolvarea problemei prin OUG

 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, pentru AGERPRES, referindu-se la demisia ministrului Educaţiei, că acesta a luat decizia întrucât nu a vrut să accepte rezolvarea prin ordonanţă de urgenţă a problemei legate de predarea limbii române în şcolile minorităţilor.

"E un act unilateral, mi-e greu să comentez un act unilateral, el şi-a ales această soluţie fiindcă nu a vrut să accepte rezolvarea problemei - create tot de el, în august, prin acel articol în ordonanţa simplă - printr-o ordonanţă de urgenţă. Şi atunci, el a luat această decizie de a demisiona. (...) Eu am ţinut foarte mult să rezolvăm foarte repede această problemă, care a apărut din senin, fără nicio consultare, fără nicio discuţie şi prin decizia lui unilaterală şi am propus o ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă era pregătită de câteva zile, el a zis că nu este acord, fiindcă ar trebui să se întoarcă împotriva deciziei luate de el în august şi a ales această soluţie", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că "nu mai exista încredere" în ministrul Educaţiei, întrucât acesta a luat decizii fără să consulte Uniunea şi colaborarea ar fi fost, în continuare, extrem de dificilă, chiar imposibilă.

"Noi am avut în ultimele 2-3-4 săptămâni acest conflict, tensiune, cu ministrul Educaţiei. Într-adevăr, eu am spus că nu mai există încredere, fiindcă atât în ceea ce priveşte ordonanţa simplă, cât şi în ceea ce priveşte hotărârea de Guvern privind UMF s-a grăbit, nu ne-a consultat, nu ne-a avertizat măcar să stăm de vorbă, să discutăm. Deci, din punctul nostru de vedere, colaborarea oricum ar fi fost extrem de dificilă, dacă nu imposibilă", a arătat liderul UDMR.

Acesta a precizat că aşteaptă să vadă dacă va fi adoptată ordonanţa de urgenţă în şedinţa de Guvern de joi, pentru rezolvarea problemei privind predarea limbii române pentru elevii maghiari din ciclul primar.

"E o urgenţă, a început anul şcolar, sunt proteste, lumea nu ştie ce să facă, multe, multe probleme din cauza acelui articol şi ce a urmat după acel articol (...) E nevoie de o ordonanţă de urgenţă care clarifică şi spune exact ce este de făcut. Şi ordonanţa de urgenţă, cel puţin aşa cum ştiu eu, spune că învăţătorii, învăţătoarele predau în clasele primare, cum era şi până acum, că au această specializare şi spune mai departe cum se rezolvă problemele de natură juridică, dacă există conflicte juridice de muncă", a spus preşedintele Uniunii.

Întrebat ce aşteaptă de la viitorul ministru al Educaţiei, Kelemen a spus că este nevoie ca acesta să gândească pe termen lung şi să fie mai coerent.

"Să fie un pic mai coerent, să se gândească pe termen lung, nu pe chestii aşa, imediate. Atât de multe probleme sunt în Educaţie, încât mi-e greu să prioritizez, dar, la un moment dat, ar trebui să se gândească un ministru la o prioritizare pe o perioadă de doi ani, bineînţeles. Dar mă gândesc inclusiv la o nouă lege, dacă e cazul, sau la nişte modificări în legea actuală, în ceea ce priveşte manualele, în ceea ce priveşte încărcătura elevilor (...) Important e să avem o şcoală performantă, să avem o şcoală în centrul căreia e copilul şi cu o metodă de a preda materiile din şcoală încât copilul să fie performant, competent, în această competiţie uriaşă în care trebuie să se descurce după ce termină şcoala", a conchis Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii "Petru Maior" cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…

5 VIDEO Dialog asistent universitar / studentă: „Din grupa ta, crezi că e vreo fată virgină?”