Popovici, autentic românesc: Ce mit a spulberat şi cu ce problemă rămânem noi

Popovici, autentic românesc: Ce mit a spulberat şi cu ce problemă rămânem noi

Succesul incredibil al lui Popovici, la Budapesta, spulberă, practic, ideea că în România nu se pot forma sportivi de elită, din cauza lipsurilor.

David e un produs sută la sută românesc. S-a pregătit numai în ţară, iar în stafful său sunt numai români. Cei mai importanţi oameni din „Team Popovici“: antrenorul Adrian Rădulescu şi preparatorul fizic, Dragoş Luscan.

Un amănunt remarcabil e faptul că David lucrează de la vârsta de 9 ani, sub comanda lui Adrian Rădulescu (32 de ani). Practic, antrenorul şi înotătorul au crescut împreună. „Ideea e să dai sportivului ceva mai presus, dincolo de performanţa sportivă, să-l inspiri, să-i oferi o bucurie, o speranţă“, e filosofia lui Adrian Rădulescu, un antrenor tânăr, dar foarte apreciat în lumea nataţiei româneşti. De altfel, „Domnu' Adi“, cum îi spun sportivii, a jucat un rol determinant în rămânerea lui David în ţară, când puştiul a primit oferta de a intra în sistemul american de pregătire, după Jocurile Olimpice de anul trecut, la Tokyo.

„Rămân în România, fiindcă am o chimie extraordinară cu Domnu' Adi, antrenorul meu“, a spus David, la vremea respectivă.

Avertismentul Cameliei Potec

Preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec - foto (40 de ani), campioană olimpică în 2004, a tras un semnal de alarmă, după succesul uriaş obţinut de Popovici.

„David a avut multe propuneri de a pleca din ţară, dar a ales România. Aici se simte mai bine. Oamenii şi locaţia în care se pregăteşte îi oferă confort fizic şi psihic. David Popovici, fiind cel mai bun din lume, are posibilitatea să se antreneze în orice bazin public sau privat din România şi din lume. Problema legată de infrastructură e când vorbim despre sportul de masă. Nu când vorbim despre David Popovici. El a demonstrat că poţi face performanţă fără să te plângi că e apa rece sau că e întuneric la 5 dimineaţa şi trebuie să aştepţi să se facă lumină“, a spus Potec, la GSP Live.

Ce mesaj ascunde, de fapt, declaraţia fostei campioane olimpice? Că în România sportul de masă e aproape „mort“. Iar cât timp cei mai mulţi români vor avea o gândire greşită, că se poate şi fără mişcare, fără sport, cu obiceiuri alimentare greşite, rezultatul e cel pe care îl vedem: o populaţie în care obezitatea face ravagii, inclusiv printre cei mici. Plus oameni pentru care sportul înseamnă să te uiţi la televizor, cum alţii fac sport.

De altfel, săptămâna trecută, înaintea Mondialelor de nataţie, Elisabeta Lipă - foto (57 de ani), preşedintele Federaţiei de Canotaj, a tras şi ea un semnal de alarmă. „Sportul e trecut la şi altele. Nu! Sportul e o materie de bază, sportul ar trebui predat în şcoală, profesorul ar trebui să aibă caiet de lecţii, ca la orice altă materie. Copiii noştri nu ştiu să alerge, nu ştiu să meargă. Părintele vine cu scutiri. Sportul nu înseamnă performanţă, înseamnă sănătate! Performanţa o fac cei care au talent“, a spus Lipă, la Vai'da Podcast.

Ajunge duminică în ţară

David Popovici va reveni în ţară, duminică seară, la ora 21.05. Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a anunţat că dublul campion mondial va fi primit la Salonul Oficial al Aeroportului „Henri Coandă“.

Va fi răsplătit generos de Guvern

Potrivit legii, David Popovici va primi 56.000 de lei pentru fiecare titlu mondial din partea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS). Vorbim, aşadar, de 112.000 de lei. Adică, aproximativ 22.000 de euro. Această sumă oferită de MTS poate fi dublată de Minister, aşa cum s-a întâmplat şi cu primele oferite medaliaţilor de la JO 2020, anul trecut. Pe lângă banii de la MTS, David va fi răsplătit, aproape sigur, de:

*Clubul Sportiv Dinamo la care e legitimat. Potrivit legii, clubul poate oferi sportivului 50% din bonusul încasat de la MTS.

*Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) îl poate premia, de asemenea, pe dublul campion mondial.

În plus, prim-ministrul Nicolae Ciucă (foto) a anunţat, joi, că Executivul a decis alocarea sumei de un milion de lei sportivului David Popovici, banii provenind din Fondul de rezervă al Guvernului.

Ce urmează pentru David

*Campionatele Europenele de juniori de la Otopeni (5-10 iulie)

*Campionatele Europene de seniori la Roma (11-17 august)

*Campionatele Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro