Popririle pe conturi ar putea să se realizeze mai repede (proiect)

Popririle pe conturi ar putea să se realizeze mai repede (proiect)

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să reglementeze încheierea unui protocol de colaborare între Fisc și Asociația Română a Băncilor (ARB) prin care să se facă mai repede popririle bancare, reiese dintr-un referat de aprobare al unui proiect Ordin privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora publicat pe site-ul MFP.

'Astfel, prin acest proiect de ordin, a fost stabilită platforma informatică prin care se va realiza comunicarea către instituțiile de credit a actelor de executare emise de organele fiscale centrale, respectiv sistemul informatic pus la dispoziție acestora de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în spațiul privat de pe portalul Agenția Națională de Administrare Fiscală, un sistem informatic prin care utilizatorii fac upload și download de documente', se arată în document.

Potrivit acestuia, prin acest sistem informatic se realizează în prezent furnizarea de informații de către instituțiile de credit, în baza prevederilor art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

'De asemenea, a fost reglementată încheierea unui protocol de colaborare între Agenția Națională de Administrare Fiscală, Asociația Română a Băncilor și instituțiile de credit, prin care se urmărește definirea unui cadru de colaborare pentru stabilirea condițiilor privind implementarea sistemului automat, care să asigure, într-o primă etapă, comunicarea actelor de executare emise de organele fiscale centrale către instituțiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță, iar ulterior schimbul de informații între părți cu privire la actele de executare comunicate, precum și urmărirea sumelor ce fac obiectul popririlor bancare, în mod operativ, astfel încât, pe de o parte, ridicarea popririlor să se realizeze în timp real, iar, pe de altă parte, sumele existente în conturile bancare să fie indisponibilizate de către instituțiile de credit în limita sumei ce face obiectul popririi, în funcție de informațiile transmise de instituțiile de credit cu privire la sumele existente în conturile bancare', menționează sursa citată.

De asemenea, prin proiectul de ordin a fost reglementat ca data și ora comunicării către instituțiile de credit a actelor de executare prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță, să fie prima zi bancară următoare zilei încărcării actului de executare în sistemul informatic pus la dispoziție de Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar ora comunicării să fie ora de începere a zilei bancare. Aceste informații se vor stabili, pentru fiecare instituție de credit, prin protocolul de colaborare menționat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria