Populaţia de păsări din America de Nord a scăzut cu trei miliarde de exemplare din 1970 (studiu)

Populaţia de păsări din America de Nord a scăzut cu trei miliarde de exemplare din 1970 (studiu)

Populaţia de păsări din America de Nord a scăzut cu un sfert din 1970, ceea ce reprezintă circa trei miliarde de păsări mai puţine în sălbăticie, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, relatează AFP şi dpa.

Declinul accentuat reprezintă o problemă nu numai pentru păsări, ci şi pentru ecosistemele în care acestea trăiesc şi arată nevoia unor măsuri pentru a stopa această tendinţă, au afirmat oamenii de ştiinţă.

Păsările de câmp sunt cele mai afectate, cel mai probabil din cauza reducerii suprafeţei pajiştilor şi a extinderii terenurilor agricole, precum şi folosirii pesticidelor care, ucigând insectele, afectează întreg lanţul alimentar. Efectivul păsărilor care trăiesc în pădure este de asemenea în declin.

"Trei miliarde a fost un număr destul de uimitor pentru noi", a declarat autorul principal al studiului, cercetătorul Kenneth Rosenberg, de la Universitatea Cornell şi American Bird Conservancy.

Multe specii de vieţuitoare sunt pe cale de dispariţie din cauza activităţii umane, dar aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă. Reducerea numărului acestora poate avea de asemenea consecinţe profunde asupra ecosistemelor în care trăiesc, potrivit studiului.

90% dintre păsările care au dispărut fac parte din 12 familii, dintre care specii de păsări comune, precum vrăbiile, rândunicile şi cintezoii.

Aceste cifre corespund declinului observat şi în alte părţi, în special în Franţa, unde Observatorul Naţional al Biodiversităţii a estimat la 30% scăderea numărului păsărilor de câmp între 1989 şi 2017.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa