Populația Pakistanului a ajuns la aproape 208 milioane de locuitori, față de 130 milioane în 1998

Populația Pakistanului a ajuns la aproape 208 milioane de locuitori, față de 130 milioane în 1998

Populația Pakistanului a ajuns în 2017 la aproape 208 milioane de locuitori, înregistrând o creștere anuală de 2,4% în ultimele două decenii, conform rezultatelor primului recensământ desfășurat după 19 ani, anunțate vineri de Biroul de Statistică (PBS), transmit Reuters și DPA.

În 1998, la precedentul recensământ, numărul locuitorilor era de 130 de milioane, rezultând astfel o creștere anuală de 2,4%, în pofida eforturilor guvernului de a ține sub control creșterea rapidă a populației.

''Rezultatele provizorii arată că populația totală a Pakistanului este de 207,774 milioane'', a comunicat Biroul de Statistică.

Din numărul total, recensământul a consemnat 106 milioane de bărbați, 101 milioane de femei și 10.418 de transsexuali, numărați pentru prima dată oficial.

Aproape 118.000 de funcționari guvernamentali, însoțiți de zeci de mii de militari și polițiști, au fost implicați în culegerea datelor. Recensământul, care a început în martie și a durat 70 de zile, a fost ordonat de Curtea Supremă. În Pakistan, unde anul viitor vor avea loc alegeri, mandatele parlamentare sunt atribuite în funcție de densitatea populației.

Potrivit celor mai noi date, gradul de urbanizare a crescut cu aproape 4 procente, ajungând la 36,38%.

Provincia sudică Sindh este cea mai urbanizată, 52% din populație locuind în orașe.

În schimb, Punjab, provincia cea mai prosperă, considerată centrul politic și grânarul țării, își păstrează statutul de cea mai populată provincie, cu 110 milioane de locuitori, mai mult de jumătate din numărul total de pakistanezi.

Cifra totală, mult mai ridicată decât estimarea anterioară de circa 200 de milioane, cuprinde populația din cele patru provincii ale țării și din regiunile tribale de la frontiera cu Afganistan.

Alte 15 milioane de persoane trăiesc în regiunile disputate Kashmir și Gilgit-Baltistan, în nord, la granița cu China, a declarat un oficial al PBS pentru DPA. Locuitorii acestor regiuni nu sunt incluși în populația Pakistanului, deși au dreptul să dețină pașapoarte pakistaneze.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Băga-mi-aș p...a” / Deontologii de la Digi 24 au comis-o în direct!

2 Adrian Năstase anunță destrămarea PSD: O parte dintre parlamentarii PSD vor merge la PMP

3 Așa o fi?

4 Ciprian Marica o ia în balon pe Beatrice Mahler: „Când mai munciţi, dacă sunteţi numai la TV?“

5 ULTIMA ORĂ Guvernul pregătește noi restricții! Ele ar urma să intre în vigoare cu 14 martie!