Portret celebru al lui Churchill, furat și înlocuit cu un fals. Poliția canadiană investighează jaful „nerușinat”

Portret celebru al lui Churchill, furat și înlocuit cu un fals. Poliția canadiană investighează jaful „nerușinat”

Poliția canadiană investighează furtul „nerușinat” al unui portret celebru al lui Sir Winston Churchill, după ce fotografia originală a fost schimbată în mod misterios cu un fals, notează The Guardian.

Portretul lui Winston Churchill realizat de Yousuf Karsh. Foto via Wikipedia.org

Săptămâna trecută, un angajat al hotelului Château Laurier din Ottawa a observat că ceva nu era în regulă cu portretul cunoscut sub numele de „Leul răcnind”, care a fost realizat după ce liderul din timpul războiului s-a adresat parlamentului canadian în 1941.

Rama de pe fotografie nu se potrivea cu celelalte cinci portrete din cameră, toate fiind realizate de renumitul portretist canadian-armean Yousuf Karsh, printre subiecții săi numărându-se Martin Luther King Jr, Albert Einstein, Ernest Hemingway și Regina Elisabeta a II-a.

Hotelul l-a contactat pe Jerry Fielder, care administrează moștenirea artisitcă a lui Karsh, pentru a evalua semnătura de pe portretul suspect.

„Am văzut această semnătură timp de 43 de ani. Așa că mi-a luat doar o secundă să știu că cineva a încercat să o copieze”, a declarat Fielder pentru The Guardian. „Era un fals”.

Odată ce furtul a fost descoperit, a fost anunțată poliția din Ottawa, care a început să investigheze.

„Suntem profund întristați de acest act nerușinat”, a declarat hotelul Fairmont într-un comunicat, adăugând că este mândru de colecția sa „uimitoare” de lucrări ale lui Karsh.

Nu este clar când a dispărut prima dată fotografia lui Churchill, care a fost expusă în hotel timp de 24 de ani.

Hotelul a primit în dar 15 lucrări originale ale lui Karsh, dintre care șase se aflau în salon. Cele cinci rămase au fost îndepărtate recent până când vor putea fi securizate corespunzător, a precizat hotelul.

Povestea din spatele celebrului tablou cu Winston Churchill

Fielder, care a lucrat îndeaproape cu Karsh, spune că fotograful a avut o relație îndelungată cu hotelul. Acesta a găzduit prima sa expoziție din istorie în 1936, iar el și soția sa au locuit la etajul al treilea timp de aproape două decenii. De asemenea, a avut un studio la etajul șase până în 1992.

Karsh, care a fugit împreună cu familia sa în timpul genocidului armean și și-a petrecut o mare parte din viață în Canada, era renumit pentru măiestria sa în crearea de imagini, atât în studio, cât și atunci când lucra cu subiecții săi.

Imaginea unui Churchill încruntat a fost o „excepție”, a spus Fielder.

După ce l-a urmărit pe Churchill ținând un discurs „electrizant” în fața Parlamentului canadian în 1941, Karsh a așteptat în camera președintelui pentru a avea șansa de a face un portret al lui Churchill și al premierului canadian, Mackenzie King.

Dar când cei doi au intrat în cameră cu brațele legate, Churchill „a mârâit”, și-a amintit mai târziu Karsh.

„Am făcut timid un pas în față și am spus: «Domnule, sper că voi fi suficient de norocos pentru a face un portret demn de această ocazie istorică». S-a uitat la mine și a întrebat: «De ce nu mi s-a spus?»”.

Karsh și-a amintit că Churchill și-a aprins un trabuc proaspăt, l-a pufăit „cu un aer răutăcios” și apoi a cedat pentru a permite o singură fotografie.

„M-am întors la aparatul meu de fotografiat și m-am asigurat că totul este în regulă din punct de vedere tehnic. Am așteptat; el a continuat să ronțăie viguros din trabucul său. Am așteptat. Apoi am făcut un pas spre el și, fără premeditare, dar cu tot respectul, i-am spus: «Iertați-mă, domnule», și i-am smuls țigara din gură. Când m-am întors la aparatul meu de fotografiat, părea atât de agresiv încât m-ar fi putut devora. În acel moment am făcut fotografia.”

Portretul, care „a devenit viral, dar într-o formă mai lentă”, a declarat Fiedler, a fost folosit pe bancnota britanică de cinci lire în 2016.

„În mod evident, acest furt a fost foarte atent planificat. Nu știu dacă cineva, un super-fan, poate, a vrut ca acest lucru să fie atârnat în sufrageria sa. Dar este, de asemenea, foarte valoroasă. Am presupus că a fost furată pentru valoarea ei”, a declarat Fielder.

Nu a fost permisă nicio imprimare a lucrărilor lui Karsh de când negativele sale au fost date Bibliotecii și Arhivelor din Canada în anii 1990.

„Nu permitem reproduceri”, a spus Fielder. „Nu permitem copii”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro