Portugalia este într-o fază groaznică a pandemiei de coronavirus, afirmă premierul Antonio Costa

Portugalia este într-o fază groaznică a pandemiei de coronavirus, afirmă premierul Antonio Costa

Portugalia este într-o fază "groaznică" a pandemiei de coronavirus, a declarat miercuri seară premierul Antonio Costa, care a atras atenţia de asemenea că trebuie să mai treacă săptămâni până când lucrurile ar putea începe să se îmbunătăţească şi că din străinătate nu poate veni decât un ajutor limitat, relatează Reuters.

Cu un total de 668.951 de cazuri de COVID-19 confirmate şi cu 11.305 decese, inclusiv un record de 293 de morţi înregistraţi miercuri, Portugalia are cel mai ridicat bilanţ pe şapte zile din lume în privinţa numărului zilnic de îmbolnăviri şi decese la un milion de locuitori.

Situaţia nu este "proastă", ci "groaznică", a declarat Costa.

"Nu are rost să alimentăm iluzia că nu ne aflăm în cel mai greu moment. Şi ne vom confrunta cu acest moment pentru alte câteva săptămâni, cu siguranţă", a spus el.

Peste 20 de ambulanţe cu pacienţi COVID-19 stăteau la coadă miercuri seară la intrarea celui mai mare spital din Portugalia aşteptând să se mai elibereze paturi, în timp de medici din alte spitale au atras atenţia asupra riscului ca sistemul de ajutor cu oxigen să se prăbuşească.

 

Foto: (c)   /MARIO CRUZ / EPA


 

Costa a precizat că situaţia s-a înrăutăţit parţial din cauza relaxării măsurilor restrictive dintre Crăciun şi sfârşitul anului, dar şi din cauza virulenţei noii tulpini a virusului, detectată în Marea Britanie.

"Cu siguranţă s-au făcut unele erori. Deseori în felul în care le-am transmis mesajul portughezilor. Atunci când cel care primeşte mesajul nu l-a înţeles, nu am nicio îndoială că este vina mesagerului", a spus el.

Germania a anunţat miercuri că trimite experţi militari medicali în Portugalia pentru a vedea ce fel de sprijin poate oferi.

Însă Costa a atras atenţia că Germania şi alţi parteneri europeni nu pot face prea mult, adăugând că "trebuie să fim precauţi" în legătură cu ideea de a trimite pacienţi în alte ţări, cum a făcut, de exemplu, Germania anul trecut, cu pacienţi de dincolo de frontiera cu Franţa.

"Este diferit pentru o ţară cu o poziţie geografică precum Portugalia, aflată între Atlantic şi Spania, comparativ cu o ţară care este în centrul Europei şi are graniţe cu mai multe state şi, prin urmare, colaborarea transfrontalieră este mult mai întâlnită şi mai uşoară", a explicat el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 A murit una dintre cele mai frumoase femei ale României, la doar 49 de ani

3 CAZ RAR / Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustifica…

4 Citiți și voi ce spune omul ăsta!

5 Călin Georgescu a demisionat din Clubul de la Roma: Nu doresc să mă iudesc