Portugalia/Alegeri municipale: Socialiştii rămân în frunte pe plan naţional, dar suferă o înfrângere neaşteptată în capitala Lisabona

Portugalia/Alegeri municipale: Socialiştii rămân în frunte pe plan naţional, dar suferă o înfrângere neaşteptată în capitala Lisabona

Socialiştii aflaţi la putere în Portugalia au câştigat alegerile municipale de duminică, dar au suferit o neaşteptată înfrângere la Lisabona, arată rezultatele votului din cvasitotalitatea circumscripţiilor, transmite AFP.

În urma alegerilor din cele 308 municipalităţi, tabăra premierului Antonio Costa a obţinut 34,4% din voturi, asigurându-şi conducerea în 147, faţă de 30,8% din voturi şi 108 posturi de primar pentru opoziţia de centru-dreapta.

Socialiştii portughezi, care au câştigat alegerile locale şi în 2013 şi 2017, se aşteptau la o victorie la diferenţă mai mică decât acum patru ani, când au obţinut cel mai bun rezultat din istorie, cu 161 de primării şi 38% din voturi, faţă de 98 de municipalităţi şi 28% din voturi pentru principala formaţiune de opoziţie, Partidul Social-Democrat (PSD, centru-dreapta) şi aliaţii săi.

Însă în capitala Lisabona coaliţia de dreapta condusă de fostul comisar european Carlos Moedas a dejucat toate pronosticurile, învingându-l cu 35,8% din voturi faţă de 31,7% pe primarul în exerciţiu Fernando Medina, care şi-a recunoscut înfrângerea în cursul nopţii de duminică spre luni.

Scrutinul de duminică din Portugalia, marcat de o uşoară creştere a ratei absenteismului - 46,3%, de la circa 45% în 2017 - s-a desfăşurat într-un context favorabil guvernului condus de Antonio Costa, care tocmai a anunţat ridicarea majorităţii restricţiilor sanitare aflate încă în vigoare, începând de joi.

Premierul s-a implicat personal foarte mult în campania electorală, promiţând că va redresa economia ţării, grav afectată de pandemia de COVID-19, prin proiecte de investiţii finanţate prin intermediul planului de relansare european. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?