Post israelian de televiziune: ce condiții pune Hamas pentru eliberarea a 87 de ostatici

Post israelian de televiziune: ce condiții pune Hamas pentru eliberarea a 87 de ostatici

Hamas a dat semnale că este pregătit în principiu să elibereze 87 de ostatici în schimbul unui armistițiu de cinvi zile în Fâșia Gaza, transmite postul israelian de televiziune N12.

Soldați israelieni în Fâșia Gaza FOTO Profimedia

Mișcarea islamistă palestiniană ar fi dispusă să elibereze 53 de femei, copii şi adolescenţi şi 34 de cetăţeni străini, susține N12 în legătură cu un posibil acord. În schimb, Hamas ar cere ca Israelul să fie de acord cu un armistiţiu de cinci zile în Fâşia Gaza, cu eliberarea deţinutelor palestiniene şi a minorilor palestinieni din închisorile israeliene și cu livrarea unei cantităţi mai mari de combustibil pentru Gaza.

Postul N12 transmite că este încă neclar dacă presupusul acord se va materializa. O problemă ar fi aceea că a existat un contact limitat cu şeful Hamas din Gaza, Yehya al-Sinwar, care nu a dat încă un răspuns clar, final, prin intermediul mediatorilor din Qatar, precizează postul israelian de televiziune.

Hamas şi alte grupări au lansat un atac terorist brutal în 7 octombrie în sudul Israelului şi au răpit circa 240 de persoane care au fost duse cu forţa în Fâşia Gaza. Nu se ştie câţi dintre ostatici mai sunt încă în viaţă.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a estimat sâmbătă seară numărul ostaticilor la 236, relatează DPA, potrivit Agerpres .

Pe de altă parte, Casa Albă a declarat sâmbătă că lucrează în continuare din greu pentru a se ajunge la un acord între Israel şi Hamas în vederea eliberării ostaticilor şi pentru a marca o pauză în lupte.

„Nu am ajuns încă la un acord, dar continuăm să muncim din greu” în această direcţie, a scris pe X (ex-Twitter) purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, negând o informaţie apărută în Washington Post, potrivit căreia între beligeranţi s-ar fi ajuns la un acord ce prevede eliberarea ostaticilor în schimbul unei pauze de cinci zile în luptă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat