Poşta austriacă, amendată cu 18 milioane de euro pentru o bază de date a presupuselor afinităţi politice ale clienţilor

Poşta austriacă, amendată cu 18 milioane de euro pentru o bază de date a presupuselor afinităţi politice ale clienţilor

Poşta austriacă a fost condamnată la plata unei amenzi de 18 milioane de euro pentru că a creat o bază de date cu privire la opiniile politice prezumtive ale clienţilor săi, a informat marţi Ministerul Justiţiei, potrivit AFP.

Poşta austriacă (Oesterreichische Post) a anunţat în ianuarie că va şterge baza de date cuprinzând informaţiile de natură politică despre clienţii săi, după ce a fost comparată cu Facebook de către activiştii pentru apărarea vieţii private.

Autoritatea austriacă de protecţie a datelor (DSB) a dictat o sancţiune administrativă de 18 milioane de euro după ce a descoperit că Poşta încălca reglementările privind protecţia datelor, a informat Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Oesterreichische Post, companie cotată la bursă, dar controlată de statul austriac, va face recurs la această decizie.

Site-ul de investigaţii Addendum a dezvăluit că Poşta stabilea presupusele afinităţi politice ale clienţilor săi pentru a vinde aceste informaţii unor partide politice. Dezvăluirea a declanşat o vie controversă în Austria, într-un context de îngrijorare legată de protecţia datelor personale.

Compania poştală a recunoscut această practică de lungă durată, dar a explicat că nu este una ilegală întrucât este vorba despre un calcul al probabilităţilor, care nu dezvăluie 'comportamentul (electoral) efectiv al persoanelor'.

Investigaţia realizată de Addendum a relevat că Poşta austriacă a vândut informaţii despre numele, vârsta, adresa şi sexul a circa 3 milioane de persoane, adică peste o treime din populaţia ţării. În cazul a 2,2 milioane de clienţi, aceste date includeau şi afinitatea politică presupusă.

Această activitate aduce companiei 200 milioane de euro pe an.

Poşta îşi va continua însă celelalte activităţi de marketing ţintit.

Mai multe organizaţii civice i-au îndemnat pe clienţii Poştei să depună plângeri, subliniind că aceasta a încălcat regulamentul european privind protecţia vieţii private şi făcând o paralelă cu o serie de scandaluri legate de acest subiect care au afectat Facebook.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

4 Foarte interesante amănunte! / Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii trag după ținte false și se omoară între ei

5 Profesorul Vlad Ciurea / Creierul are cinci dușmani!