Postul, metodă ideală de a slăbi, spune un medic. „O dietă echilibrată, prin evitarea mâncărurilor «de dulce»

Postul, metodă ideală de a slăbi, spune un medic. „O dietă echilibrată, prin evitarea mâncărurilor «de dulce»

Perioadele de post din parcursul unui an sunt considerate importante atât din punct de vedere spiritual, prin invitarea omului la rugăciune, dar și din punct de vedere al sănătății.

Oamenii sunt chemați să se gândească la organism, prin renunțarea la mâncăruri pe bază de carne, lapte și ou, lucru tot mai greu de realizat în zilele noastre, pentru că un numărul populației care ține post pe intervale mai lungi sau mai scurte de timp este tot mai redus.

Specialiștii spun însă că postul este extrem de benefic pentru trup și psihic și că oameniii un ar trebui doar să se limiteze la cele două mari postura de peste ani, de Paște și Crăciun.

Postul este benefic pentru sănătatea şi detoxifierea organismului.

“Postul ținut vreme de patruzeci de zile, spre exemplu, este nu numai un excelent liant în relația cu Dumnezeu, ci este și o metodă ideală de a scăpa de kilograme în exces, de a regla nivelul colesterolului din organism, de a purifica organismul într-un cuvânt. Postul reprezintă în primul rând o dietă echilibrată, prin evitarea mâncărurilor „de dulce„ precum carnea, ouăle, laptele, brânza, și toate produsele derivate. Desigur, trebuie menționat faptul că în toate posturile există perioade de „dezlegare la pește„ și anume anumite zile în care credincioșii pot consuma orice mâncăruri de pește. Astfel organismul își ia necesarul de substanțe și în aceste perioade. Dar faptul că ținem post nu trebuie asociat cu privarea organismului de substanțe nutritive, ci dimpotrivă”, scrie pe site-ul său medicul Cătălin Luca.

Potrivit acestuia, alimentele pentru post există într-o gamă extrem de variată, plecând de la fructe, legume, cereale și chiar pește, în zilele când este dezlegare. Pentru necesarul zilnic de calciu, cele mai bune alimente sunt laptele și produsele din soia, mai puțin cea modificată genetic.

“Așadar, avem o gamă foarte variată de alimente pe care le putem consuma în post. Putem mânca salate de crudități, legume fierte, la cuptor, tocănițe, orez, paste făinoase, produse din soia, putem bea sucuri naturale pentru un aport de vitamine, supe de legume, și lista poate continua”, susține specialistul.

Alimentație echilibrată

Din acest punct de vedere, postul este privit și ca o dietă, fiind o perioadă numai bună de slăbit pentru persoanele ponderale. Cu o condiție: alimentația să fie una echilibrată, cu foarte multe salate de crudități și mai puțin mâncare gătită în ulei.

De asemenea, perioada de post este și una a renunțării la vicii, și aici ne referim la băuturile alcoolice și la tutun.

“Stoparea consumului de carne, de abuz de alcool, de tutun și abstinența sexuală fac minuni pentru organismul nostru. Alcoolul este cauza pentru care mulți oameni se îmbolnăvesc și mor zilnic în întreaga lume. Fumatul este principalul responsabil pentru cancerul ce afectează aparatul respirator, și nu numai. Fumatul poate provoca multe alte boli precum angina pectorală, infarctul miocardic, tensiune arterială, tromboze, boli pulmonare, pneumonie, scleroză pulmonară, tuberculoză, cancer localizat la nivelul plămânilor, laringelui, limbii, buzelor, esofagului, stomacului, colonului, prostatei sau boli gastro-intestinale”, mai spune medicul Cătălin Luca.

Totuși, pentru că vorbim de sănătatea noastră, specialiștii ne recomandă ca înainte de a ne decide să ținem post trebuie să consultăm un medic, astfel încât să putem adapta postul la afecțiunile de care suferim.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia