Povestea din spatele fotografiei dramatice care a făcut înconjurul lumii

Povestea din spatele fotografiei dramatice care a făcut înconjurul lumii

O fotografie cu un tată care își ține de mână fiica moartă printre dărâmături a făcut înconjurul lumii și a dat naștere unui val de compasiune. Fotograful Adem Altan, cel care a surprins imaginea, a povestit pentru The Guardian ce s-a întâmplat în acel moment.

Adem Altan susține că nu poate compara acea fotografie realizată cu niciuna dintre zecile de mii de imagini pe care le-a făcut în cei 41 de ani de carieră.

După ce a condus, marți, de la Ankara către orașul Kahramanmaraș din sudul Turciei , în apropiere de epicentrul seismului, și și-a croit drum printre urmările cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade, a dat peste un complex de apartamente prăbușit.

Familiile săpau printre ruine în căutarea celor dragi, însă cel care i-a atras atenția fotoreporterului a fost un bărbat îmbrăcat cu o haină portocalie care stătea tăcut în mijlocul molozului.

Când m-am uitat mai atent, am văzut că ținea o mână", a declarat Altan, „așa că am început să fac fotografii".

Bărbatul care stătea tăcut în mijlocul molozului se numea Mesut Hançer, iar mâna pe care o ținea era a fiicei sale, în vârstă de 15 ani, Irmak, care a murit în timpul seismului. Hançer l-a văzut pe Altan și l-a rugat să continue să fotografieze.

Fă-mi o poză cu copilul meu”, a strigat bărbatul. Ulterior, a dat drumul mâinii pe care o ținea și i-a arătat copilul. „Am văzut capul unei persoane sub dărâmături. L-am întrebat cum se numește. Mesut Hançer, a spus el. Apoi l-am întrebat cum îl cheamă pe copilul său. Era un pic cam departe și mi-a fost greu să înțeleg. Mi-a spus că pe fiica lui o chema Irmak", a afirmat Altan.

„Este o catastrofă”

Fotoreporterul a făcut cum i s-a cerut și a continuat să facă poze în timp ce Hançer o ținea de mână pe fiica sa.

Ce durere insuportabilă, m-am gândit în sinea mea. Ochii îmi erau plini de lacrimi, îmi era greu să mă abțin să nu plâng când făceam pozele. Am așteptat puțin după ce le-am făcut. Mă așteptam să vină cineva să ia fata. Din păcate, nimeni nu a făcut-o”, a precizat Altan.

Ulterior, fotograful a fost nevoit să-i părăsească pe Hançer și Irmak pentru a-și realiza documentarul foto pentru Agenția France-Presse, unde lucrează de 15 ani.

Eram curios ce li s-a întâmplat, așa că a doua zi dimineață m-am întors la locul unde îi găsisem. Nu știu ce s-a întâmplat cu tatăl. Nu mai era acolo. Nici fiica lui nu mai era”, a declarat fotograful.

(Fotografia – n.r.) a atras multă atenție atât în Turcia, cât și în întreaga lume. Sute de oameni au distribuit-o pe rețelele sociale. Am primit sute de mesaje care spuneau: O fotografie foarte puternică, care arată durerea cutremurului sau o fotografie pe care nu o vom uita toată viața.

Există o durere mai mare decât aceasta? Nu pot compara fotografia asta cu niciuna făcută înainte. Fotografia a atras multă atenție, da. Dar nu sunt fericit. Aceasta este o catastrofă”, a mai adăugat Altan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante