Povestea emblematicului Ford Model T, care a avut un impact uriaș asupra lumii auto. Cât costă astăzi o astfel de mașină

Povestea emblematicului Ford Model T, care a avut un impact uriaș asupra lumii auto. Cât costă astăzi o astfel de mașină

Toată lumea a auzit de iconicul Model T al companiei Ford - vehiculul care a luat cu asalt lumea auto. Și, deși toată lumea a auzit de această mașină de epocă, nu multă lume știe exact cum a reușit să schimbe pentru totdeauna peisajul auto.

Primul model al mașinii Ford T a ieșit pe porțile uzinei din Detroit FOTO WIKIPEDIA

Povestea modelului Ford T a început în urmă cu peste 100 de ani, în 1908. Producția acestei mașini a durat până în anul 1927. Modelul T nu a avut nevoie nici măcar de două decenii pentru a se înscrie în cărțile de istorie ale industriei auto.

Conceput de Henry Ford însuși, Modelul T a depășit bariere despre care mulți nici măcar nu știau că există la acea vreme. Acest lucru demonstrează cât de important este și a fost Modelul T pentru producătorii de automobile și pentru public.

Dacă o mașină cu caracteristicile și specificațiile Modelului T ar fi apărut astăzi, ar fi fost motiv de glume. Ford Model T are o putere de 20 de cai și două viteze. Poate că Modelul T nu va câștiga prea curând nicio cursă de rezistență, dar ocupă primul loc atunci când vine vorba de mașini care au avut un efect monumental asupra lumii auto.

Iată ce ne-a dăruit Ford odată cu introducerea Modelului T și cum se resimt deseori până în ziua de azi undele acestei mașini clasice.

Cum a ajuns Ford Model T la oameni

Ford Model T este sinonim cu mașina poporului. Această definiție a mașinii clasice a dat startul aventurii sale în industrie în 1908, iar Childe Wills, Joseph Galamb și Eugene Farkas sunt cei cărora trebuie să le mulțumim pentru designul său.

Pentru a vă da o idee despre amploarea popularității Modelului T, aproximativ 16,5 milioane de vehicule s-au vândut între 1908 și 1927. Ford Model T a deținut locul de cea mai vândută mașină timp de 45 de ani. Automobilele au fost produse încă din 1880, dar erau scumpe, rare și nu reprezentau un mijloc de transport fiabil. Automobilele care au precedat Modelul T erau mai mult pentru spectacol sau pentru etalarea statutului. Astfel, a apărut Ford Model T, gata să schimbe toate acestea.

De ce a avut modelul T un asemenea succes?

Mesajul pe care Henry Ford l-a transmis lumii a fost dorința sa de a avea o mașină pentru o familie obișnuită. El dorea ca aceasta să fie potrivită pentru familie, dar suficient de mică pentru o singură persoană. O mașină care să poată fi ușor de întreținut, la prețuri accesibile, de înaltă calitate și simplă. Destul de simplu, nu?

Henry Ford dorea ca masele să poată explora și să își ducă familiile în excursii fără a fi limitate de salariu. Datorită acestei misiuni și a modului în care a dus-o la bun sfârșit, și-a respectat promisiunile făcute - producând o mașină care era accesibilă aproape tuturor.

Linia de asamblare mobilă a ajutat la menținerea costurilor la un nivel scăzut, procesul fiind din ce în ce mai rafinat în timp. Comenzile mai mari plasate au însemnat că producția în vrac a devenit mai ieftină. Tot efortul de a crea o linie de producție bine pusă la punct, cu un ochi pus pe refacerea designului, a dus la reducerea la 5.000 de dolari a unei mașini care, în dolarii de astăzi, costă 24.000 de dolari. Modelul T de la Ford a fost o realizare incredibilă de inginerie și inovație, numai pentru acest fapt.

Cât valorează astăzi modelul T

Mașinile clasice și tot ceea ce este de epocă sunt de obicei rare, scumpe și, uneori, în stare proastă. Modelul T încă îi surprinde pe mulți prin faptul că este un vehicul disponibil, având în vedere vârsta sa.

Puteți achiziționa un Model T, în stare bună, la un preț mediu de aproximativ 25.000 de dolari. Nu numai că sunt ușor de cumpărat, dar există multe versiuni moderne care iau Modelul T și îl ridică într-o lume complet diferită. Imaginați-vă că sunteți proprietarul mândru al unei mașini care a avut puterea de a schimba peisajul auto.

Impactul în lumea auto a modelului T

Impactul modelului Ford T nu s-a limitat doar la automobilul în sine, ci s-a extins și în alte domenii ale industriei, cum ar fi producția.

Ford a arătat lumii ce pot face producția în masă și liniile de asamblare atunci când sunt folosite în mod eficient. În perioada în care Modelul T a fost produs, alți producători beneficiau de ceea ce făcea Ford. Acest lucru se datorează faptului că costul pieselor și al bunurilor era redus, ceea ce însemna mai multă concurență. Acest lucru a făcut ca firmele să încerce să atragă clienții de partea lor prin intermediul unui preț mai atractiv.

Ideea de a putea cumpăra un vehicul pentru a-ți transporta familia sau bunurile într-un mod rentabil a pătruns în America și, la rândul său, s-a răspândit în întreaga lume. Într-un vehicul, emblematicul Ford Model T, posibilitățile au crescut și au devenit aproape infinite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat