Povestea ghanezului căruia medicii i-au spus că are 2,89 metri înălțime. „Încă cresc“

Povestea ghanezului căruia medicii i-au spus că are 2,89 metri înălțime. „Încă cresc“

Medicii de la un spital din nordul Ghanei, din Africa de Vest, i-au spus lui Sulemana Abdul Samed, în vârstă de 29 de ani, că a atins înălțimea de 2,89 m. Bărbatul putea fi astfel considerat cel mai înalt om din lume, însă măsurătorile nu erau sigure deoarece au fost făcute fără instrumentele corecte, relatează BBC .

Awuche are nevoie de o procedură chirurgicală pe creier pentru a opri creșterea Foto: BBC

Diagnosticat cu gigantism în urmă cu câțiva ani, Sulemana Abdul Samed merge lunar la medic, iar într-o zi, o asistentă i-a spus șocată că a crescut mai înalt decât tija instrumentului cu care îl măsura.

Un reporter BBC a mers în satul Gambaga, nordul Ghanei pentru a verifica înălțimea tânărului a cărui faimă s-a răspândit rapid în zonă.

Planul era ca tânărul, poreclit Awuche, să se sprijine de un perete, să marcheze până unde ajunge acesta cu capul, apoi să-i determine înălțimea folosind banda de măsurat. S-a dovedit însă că era înalt decât majoritatea caselor din cartierul său, și după o bună căutare au găsit o clădire potrivită, cu un zid suficient de înalt.

Și-a scos pantofii (special fabricați pentru el, din cauciucuri de mașină), iar un vecin de-al lui s-a urcat pe un taburete pentru a ajunge la înălțimea lui Awuche. Și după ce au pus în aplicare planul de măsurare a înălțimii lui Awuche, au putut da verdictul.

Awuche, banda de măsurat arată 7ft 4in (2,23 m)”, a spus reporterul BBC.

Uau, ce înseamnă asta?”, a întrebat el uimit.

Ei bine, cel mai înalt om în viață are 8 ft 2,8 inci (2,51 m), el este cu un picior mai înalt decât tine”, i-a răspuns jurnalistul, referindu-se la Sultan Kösen, în vârstă de 40 de ani, care locuiește în Turcia și deține actualul record mondial Guinness.

"Încă cresc. Cine știe, poate într-o zi s-ar putea să ajung și eu la acea înălțime. La fiecare trei luni sau patru cresc… Dacă nu m-ai văzut de trei luni sau patru și mă vezi, îți dai seama că am crescut”, a spus tânărul care nu era afectat de discrepanța față de cât i se spusese la spital.

Creșterea în înălțime a lui Awuche a început să devină vizibilă când acesta avea 22 de ani și locuia în capitala Accra.

Când familia și prietenii din satul său l-au văzut după ceva timp, toți au remarcat creșterea lui și în acest moment și-a dat seama că se transforma treptat într-un „uriaș”.

Tânărul a rămas cu o coloană anormal de curbată, unul dintre simptomele proeminente ale stării sale, sindromul Marfan, o tulburare genetică care afectează țesuturile conjunctive ale corpului.

Medicii spun că are nevoie de o procedură chirurgicală pe creier pentru a opri creșterea, dar asigurările publice de sănătate din Ghana nu pot acoperi acest lucru, oferind doar tratament de bază.

Pentru fiecare vizită la spital, el trebuie să strângă în continuare aproximativ 50 de dolari.

Iar problemele sale de sănătate l-au forțat în cele din urmă să se întoarcă în satul natal în urmă cu șase ani și să renunțe la visul său de a deveni șofer.

Plănuiam să merg la școala de șoferi, dar chiar și atunci când schimb scaunul pe spate, nu pot să țin volanul… Nu îmi pot întinde piciorul pentru că lovesc volanul cu genunchiul”.

Acum el locuiește cu fratele său - și încearcă să se descurce după ce a înființat o mică afacere, și vând cartele de reîncărcare pentru telefoane mobile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?