Povestea medicului român care a făcut primul transplant de inimă din 2023: „Acest gest suprem a oferit o șansă unui om”

Povestea medicului român care a făcut primul transplant de inimă din 2023: „Acest gest suprem a oferit o șansă unui om”

Primul transplant de cord din acest an din România a fost realizat săptămâna trecută de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu supranumit și "medicul inimilor" care a efectuat până acum peste 5.000 de intervenții pe cord, dintre care 4.000 la copii, conform Antena 3 .

Dr. Horațiu Suciu ar vrea să facă minim 12 transplanturi de cord în 2023 Foto ilustrativă: Facebook

Dr. Horaţiu Suciu, împreună cu o echipă de medici, a reușit să efectueze cu succes o operație „devenită rutină” în cadrul Institutului, la un pacient în vârstă de 54 ani, din judeţul Caraş-Severin.

Potrivit dr. Horaţiu Suciu , şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT, cordul a fost prelevat de la un bărbat în vârstă de 39 de ani.

Le mulțumesc membrilor familiei donatorului, cărora le transmit întreaga mea compasiune pentru pierderea suferită. Îi asigur că acest suprem gest uman a oferit o șansă unui om. Acesta suferea de cardiomiopatie dilatativă, care expunea pacientul nostru la risc de deces.Le mulțumesc colegilor de la Spitalul Universitar din București și de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș”, a transmis medicul într-o postare pe pagina sa de Facebook .

Dr. Horaţiu Suciu a menționat intenţionează să facă minim 12 transplanturi de cord în acest an.

Suntem pregătiți oricând să facem un transplant și ne propunem să realizăm minim 12 în acest an. Ar fi o creștere semnificativă față de anul trecut, când, s-au reușit doar trei intervenții, din cauza lipsei de donatori”, a mai adăugat acesta.

Medicul iubit de maramureșeni

Horaţiu Suciu s-a născut în Târgu-Mureş, iar pasiunea pentru anatomie şi biologie pe care a avut-o din timpul şcolii l-au determinat să urmeze cursurile Universităţii de Medicină. Din timpul facultăţii, Horaţiu Suciu a început să facă practică la fostul Institut de Boli Cardiovasculare şi Transplant. Anul de stagiatură de după facultate l-a urmat tot aici, iar când s-a ivit posibilitatea unui post a susţinut un examen şi a intrat în clinică. Cu timpul, s-a specializat în chirurgia cardiovasculară pediatrică. În 2011, medicul Horaţiu Suciu a fost ales pe primul loc în campania "Doctori cu care Mureşul se mândreşte".

De-a lungul carierei sale de este 25 de ani , medicul Horaţiu Suciu a efectuat numeroase intervenţii chirurgicale de o complexitate ridicată. În cadrul IUBCvT a efectuat 52 de transplanturi cardiace și un total de peste 5.000 de intervenții pe cord deschis, dintre care în jur de 4.000 la copii.

"Nu m-am orientat spre chirurgie cardiacă pediatrica neapărat, pentru că eu, în continuare, îmi desfăşor activitatea în toate domeniile chirurgiei cardiovasculare. Fac intervenţii pentru toate categoriile de vârstă, abordez toate patologiile.

Aş putea spune că am o slăbiciune pentru chirurgia cardiacă pediatrică pentru că este o chirurgie de performanţă. A opera un copil este mult mai greu decât un adult pentru că un copil are altă fiziologie, un nou născut are o inimă mai mică decât o mandarină, uneori, şi evident te pune în faţa unei dificultăţi tehnice.

Nemaivorbind de spectrul patologiei lor, sunt peste 100 de afecţiuni cardiace congenitale, fiecare cu alte tipuri de intervenţii şi corecţii pe care trebuie să ţi le însuşeşti, în cadrul aceleiaşi patologii nu există doi la fel şi totul vine din experienţă. Trebuie să ai o oarecare viziune în spaţiu, o viziune a reconstrucţiei.

E un fel de arhitectură, uneori îmi fac planul înainte să deschid bolnavul, anticipez pe baza unei ecografii, radiografii cum va arăta corecţia şi în marea majoritate a cazurilor fac bine", povestea medicul Horațiu Suciu într-un interviu pentru health.ro .

Noul Institut al Inimii din Târgu Mureş

Dr. Horaţiu Suciu, liderul PNL Târgu Mureş, preciza recent că speră ca în anul 2026 Instituția să se mute în casă nouă, întrucât se lucrează la elaborarea studiului de fezabilitate pentru noua clădire.

„Se realizează un proiect de generație: noul Institut al Inimii aduce la Târgu Mureș aproape 105 milioane de euro. Devenim, astfel, obiectivul aflat pe primul loc din România, în strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate, finanțat prin PNRR.

Ne-am propus să construim un Institut al Inimii la Târgu Mureș.

Nou prin construcția și dotările pe care le presupune și continuator al excelenței medicale, dovedită în atât de multe situații limită de echipa IUBCvT.

Astăzi, visul mai multor generații de specialiști cardiovasculari a primit girul Guvernului României și al Ministerului Sănătății. Și nu oricum, ci de pe locul 1, cu cel mai mare punctaj din țară dintre obiectivele din sănătate finanțate prin PNRR”, a precizat medicul într-o postare pe Facebook, în urmă cu două săptămâni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA