Povestea telefonului prin satelit, securizat, oferit de SUA lui Zelensky

Povestea telefonului prin satelit, securizat, oferit de SUA lui Zelensky

SUA rămâne în contact regulat cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky printr-un telefon securizat prin satelit pe care SUA l-au oferit guvernului ucrainean luna trecută înainte de producerea invaziei, potrivit unui oficial american familiarizat cu problema, citat de CNN.

Anterior, cele mai sigure comunicații dintre ucraineni și oficialii americani treceau prin ambasada de la Kiev, au declarat doi oficiali americani. Când SUA se pregătea să evacueze ambasada și pe măsură ce s-au întețit temerile cu privire la invazia rusă, SUA au trimis telefonul care este acum folosit în prezent.

Telefonul securizat îi permite lui Zelensky să rămână în contact cu SUA în timp ce este mobil, a adăugat oficialul. Zelensky a precizat că intenționează să rămână în țară și în prezent se mută în mai multe locații din Kiev care sunt protejate cu o prezență semnificativă de securitate, a raportat CNN.

Anterior, Zelensky a filmat mesaje video cu el însuși vorbind în fața monumentelor sau a altor clădiri recunoscute, dar discursul său de marți în Parlamentul European a fost ținut printr-un flux video dintr-o cameră nedescriptivă decorată doar cu un steagul ucrainean.

SUA au furnizat un telefon similar prin satelit ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, a spus oficialul. Telefoanele necesită electricitate, dar pot funcționa de la un generator sau de la energie de la o mașină, dacă este necesar.

Inițial, ucrainenii au avut nevoie de câteva zile să pună în funcțiune telefoanele prin satelit, deoarece instrucțiunile despre cum să le folosească erau în engleză, nu în ucraineană.

Zelensky și președintele american Joe Biden au vorbit chiar marți, potrivit președintelui ucrainean și a Casei Albe.

Consiliul Naţional de Securitate nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria